Cât costă mutarea la casă

Cât costă mutarea la casă
Cumpărătorii din acest segment al pieţei rezidenţiale caută locuinţe de aproximativ 150 mp,cu grădini şi cu atenţie la compartimentări şi finisaje. Preţurile trec cu mult de 100.000 de euro.

Casele nou construite sunt împrăştiate în oraş, inclusiv în zonele recent extinse ale Clujului, dar fără să existe un cartier unde să se concentreze oferta de locuinţe familiale. Dezvoltatorii care au construit blocuri în ultimii ani testează şi piaţa de case, unde profiturile sunt mai ridicate.

Segmentul de case are clienţi la Cluj, chiar dacă reprezintă o "felie" mai discretă a pieţei rezidenţiale, iar dezvoltatorii se gândesc cu precădere la construirea de blocuri. Preţurile variază pe o plajă extinsă, în funcţie de suprafaţa utilă a casei, de cea a terenului, de zonă şi stadiu de finisaje, dar se învârt în jurul unei medii de 900-1.000 de euro/mp de suprafaţă utilă. Astfel, preţurile pentru case pot fi de la 120.000 de euro în noile extensii ale oraşului la 180.000 sau peste 200.000 de euro într-o zonă tradiţională de case în Andrei Mureşanu. "Există cereri de case în oraş, sunt şi câteva proiecte care merg pe acest domeniu. Aceşti clienţi sunt însă foarte selectivi: pentru a fi achiziţionată, o casă trebuie să corespundă mai multor criterii, de la zonă la compartimentare şi calitatea finisajelor. Există case ce stau şase luni pe piaţă şi nu se vând şi altele care se tranzacţionează rapid. Se caută locuinţele noi, de 130 mp până la 170 mp şi cam toată lumea îşi doreşte şi câte o grădină de aproximativ 300 mp. Proiecte noi care să întrunească ideal toate cererile nu prea sunt, dar începe să mai apară câte un astfel de ansamblu", spune Anamaria Burcă, managing partner al companiei de consultanţă Coldwell Banker Transilvania. Proiecte de case, recent finalizate sau în construcţie cu termen de livrare înainte de finalul anului, sunt răspândie în extensiile noi ale oraşului, aceste zone fiind dezvoltate însă pe bucăţi de parcele, fără gândire de ansamblu care să le desemneze exact ca fiind cartiere de case, blocuri ori bloculeţe. Astfel, apar case în Borhanci, Câmpului sau în zona Bună Ziua şi Mihai Românul.

Casele construite pentru vânzare apar în proiecte mici, de câte 2-4 imobile, însă există şi planuri de ansambluri mai extinse. "Tot mai mulţi constructori care au făcut blocuri caută terenuri pentru case. Se găsesc suprafeţe de 1-2 ha în zone ca Bună Ziua sau Borhanci. În acest moment, există suficientă cerere pentru ca o astfel de investiţie să fie rentabilă; câştigurile sunt mult mai mari decât în cazul apartamentelor. De exemplu, un client care şi-a construit un duplex în Europa cu 110.000 de euro investiţie pentru construcţie şi teren a reuşit să îl vândă într-un an cu 170.000 de euro. Deci a câştigat 60.000 de euro într-un an, ceea ce dacă faci un bloc de 4-6 apartamente nu reuşeşti să faci", a exemplificat Cătălin Rus, reprezentantul departamentului rezidenţial al agenţiei REMS Imobiliare. Printre dezvoltatorii care se pregătesc să testeze piaţa de case, după ce au construit blocuri se numără cei de la Coratim, care în această vară demarează un proiect de 30 de case în zona Borhanci. Aceştia au explicat că au întâlnit clienţi care vor să se mute la case şi caută locuinţe care să dispună de spaţii verzi. Aici, preţurile sunt calculate la 160-180.000 de euro, potrivit celor de la Coratim.

"Cei care caută terenuri găsesc suprafeţe pe care se cere 200-250 de euro/mp în Andrei Mureşanu sau Gheorgheni şi atunci cei mai mulţi preferă să meargă 1 km mai departe şi să ia terenuri în Bună Ziua cu 120-150 euro/mp. Mai costă apoi şi construirea casei 50-60.000 de euro. Dacă vorbim de cumpărători finali, nu de de dezvoltatori, cei mai mulţi preferă să cumpere case gata făcute. Dacă achiziţionezi terenul şi vrei să construieşti, mai aştepţi un an, un an jumătate, pentru autorizaţii şi construire şi procesul e mai complicat. Aşa că cei mai mulţi merg pe varianta aceasta: casă gata construită, dar achiziţionată la stadiu semifinisat pentru a putea fi personalizată", explică Rus. Pentru cumpărătorii cu bugete generoase, o opţiune rămâne şi achiziţia unei case vechi în cartiere constituite, dar în această variantă costurile cresc: investiţia presupune nu doar un teren mai scump, dar şi câteva zeci de mii de euro în renovarea sau amenajarea locuinţei achiziţionate, explică specialiştii imobiliari.

Comenteaza