Cât costă Patriot, cel mai scump și important sistem de apărare aeriană din lume. România tocmai a donat unul Ucrainei

Cât costă Patriot, cel mai scump și important sistem de apărare aeriană din lume. România tocmai a donat unul Ucrainei
| Foto: roaf.ro

Sistemul Patriot pe care românii îl vor dona ucrainenilor este esențial pentru paza spațiului aerian al țării vecine în fața ploii de rachete rusești. Acest sistem defensiv este cel mai performant din întregul arsenal aerian și a reușit să-și dovedească eficiența pe mai multe teatre de război.

Patriots sunt cele mai capabile şi mai scumpe sisteme de apărare aeriană. Fiecare baterie Patriot costă aproximativ 1 miliard de dolari, iar fiecare rachetă costă în jur de 4 milioane de dolari, scrie ZF.ro.

Membrii CSAT au decis joi donarea către Ucraina a unui sistem PATRIOT, cu condiţia continuării negocierii cu Aliaţii, în special cu partenerul strategic american, în vederea obţinerii unui sistem similar sau echivalent, care să răspundă nevoii de asigurare a protecţiei spaţiului aerian naţional.

Ministerul Apărării Naţionale a prezentat Consiliului Suprem de Apărare a Ţării o analiză detaliată privind situaţia operaţionalizării celor patru sisteme PATRIOT, derularea programului de înzestrare cu celelalte trei sisteme, importanţa operaţională a acestora la nivel naţional şi aliat, precum şi impactul generat de un eventual transfer al unui sistem.

„Având în vedere deteriorarea semnificativă a situaţiei de securitate în Ucraina, ca urmare a atacurilor constante şi masive ale Rusiei asupra civililor şi a infrastructurii civile, mai ales asupra celei energetice, precum şi consecinţele regionale ale acestei situaţii, inclusiv asupra securităţii României, în strânsă coordonare cu Aliaţii, membrii Consiliului au decis donarea către Ucraina a unui sistem PATRIOT. Această donare se face cu condiţia continuării negocierilor ţării noastre cu Aliaţii, în special cu partenerul strategic american, în vederea obţinerii unui sistem similar sau echivalent, care să răspundă nevoii de asigurare a protecţiei spaţiului aerian naţional, de modernizare a Armatei României şi de asigurare a interoperabilităţii cu sistemul NATO, fiind, totodată, necesară identificarea unei soluţii temporare de acoperire a vulnerabilităţii operaţionale astfel create”, transmite Administraţia Prezidenţială.

Comenteaza