Cât de inteligente sunt oraşele din România. Clujul, printre cele mai evoluate la acest capitol

Cât de inteligente sunt oraşele din România. Clujul, printre cele mai evoluate la acest capitol
În România, conceptul de "smart city" este încă unul nou, marile oraşe făcând abia în ultimii ani paşi serioşi în acest sens.

O analiză hotnews.ro arată ce proiecte de tip smart city s-au dezvoltat în marile oraşe din ţară şi ce planuri au administraţiile locale.

Oraşul Cluj-Napoca este unul dintre cele mai evoluate orase din punctul de vedere al proiectelor tip smart city, iar la începutul anului 2017 Primăria oraşului a constituit Consiliul Consultativ pentru Antreprenoriat şi Inovareîin IT.

Avize şi autorizaţii în format electronic

Începând cu luna aprilie 2017, Primăria Cluj-Napoca oferă cetăţenilor municipiului posibilitatea de a solicita emiterea în format electronic, prin intermediul platformei edirect.e-guvernare.ro, a următoarelor documente: certificate de urbanism (şi prelungirea acestora), prelungirea autorizaţiilor de construire/desfiinţare, avize/acorduri. De asemenea, cetăţenii municipiului pot comunica online începerea execuţiei lucrărilor, tot prin intermediul platformei menţionate mai sus.

Primăria municipiului Cluj-Napoca oferă totodată cetăţenilor posibilitatea de a achita online taxele de urbanism, pe site-ul Primăriei www.primariaclujnapoca.ro, secţiunea Plăţi online.

În plus, Primăria pune la dispoziţia cetăţenilor municipiului o aplicaţie prin intermediul căreia pot transmite sesizările direct către Primărie. Aplicaţia My Cluj este gratuită şi poate fi descarcată de pe dispozitivele de tip smartphone care folosesc sistemele de operare Android sau iOS. De asemenea, aplicaţia este disponibilă şi în varianta pentru desktop şi poate fi accesată pe mycluj.e-primariaclujnapoca.ro sau de pe website-ul Primariei www.primariaclujnapoca.ro.

Aplicaţie pentru parcările din centrul oraşului

Începând din luna februarie, Primăria Cluj Napoca pune la dispoziţia cetăţenilor o aplicaţie care monitorizează locurile de parcare disponibile în cele 6 parcări cu barieră din municipiu. Numărul total de locuri de parcare care se regăsesc în aplicaţie este de 1.309.

Aplicaţii pentru transportul în comun

În 2015, un student din Cluj-Napoca a creat o aplicaţie pentru transportul în comun din oraş, după modelul celei care functionează în prezent in Viena. Aplicaţia îi ajută pe clujeni să îşi cumpere bilete cu telefonul, să caute un autobuz între două destinaţii sau să consulte orarul mijloacelor de transport public. Compania de Transport Public Cluj-Napoca (CTP) nu a încheiat niciun parteneriat cu dezvoltatorii de aplicaţii pentru transportul urban. CTP Cluj-Napoca are însă implementat un sistem de ticketing, iar plata biletelor se poate face prin sms şi prin "mobilPay Wallet" - serviciul de plată cu portofelul electronic asociat unui card bancar.

Cât de smart sunt oraşele Oradea, Alba, Constanţa, Bucureşti.

Comenteaza