Cât ne costă o vacanță cu familia în Turcia, de la Cluj

Cât ne costă o vacanță cu familia în Turcia, de la Cluj
Stațiunea Antalya este preferata clujenilor în acest sezon estival | Foto: Blue Swan

Prețul plătit pentru o vacanță de către o familie cu doi părinți și doi copii în stațiunile turcești Antalya și Alanya costă în acest sezon între 1.161 și 1.444 de euro, în funcție de orașul din România din care se face plecarea.

25.000 de turişti autohtoni au ales să meargă în vacanţă în Turcia, cu zboruri cu avionul sau cu transport individual, numărul curselor charter săptămânale crescând de la 12 la 19 în acest an, conform statisticilor agenției Paralela 45.

Charterele spre Antalya, principala destinaţie de vacanţă, sunt operate anul acesta din 10 oraşe, număr dublu faţă de vara trecută, noutăţile fiind Oradea, Arad, Suceava, Bacău şi Baia Mare, alături de Bucureşti, Cluj-Napoca, Timișoara, Iaşi, Târgu Mureş.

"Produsul turistic oferit de turci este ce îşi doresc românii pentru vacanţa lor. E lux de masă cu servicii ireproşabile la hotel, relaxare, mâncare şi băuturi pentru toate gusturile, divertisment pentru copii şi adulţi", a declarat Alin Burcea, director general al Paralela 45.

18.000 de turişti aleg pachetele de vacanţă cu avionul, all inclusive sau ultra all inclusive la hoteluri de 4-5*, la un buget de minimum 1.161 euro/ familie cu doi adulţi şi doi copii.

Cele mai căutate sunt hotelurile cu locuri de joacă, piscine, tobogane, discotecă, ateliere creative pentru copii şi meniuri speciale. Adulţii le aleg pentru centrele spa, unde folosesc sauna, baia turcească, tratamente corporale ori faciale, şi magazinele din lobby-urile hotelurilor.

Copiii au gratuitate la zborurile spre Antalya, indiferent de vârstă, dar şi la cazare, în funcţie de hotel, cei cu vârsta cuprinsă între doi şi 7 ani ori doi de până la 15 ani.

Un pachet pentru doi adulţi şi doi copii poate costa de la 1.346 euro/ hotel 5* în Alanya sau 1.444 euro/ hotel de 5* în Antalya, cu plecare din Bucureşti, de la 1.442 de euro, din Cluj-Napoca, 1.390 de euro, din Oradea, sau 1.161 de euro, din Arad.

7.000 de turişti preferă transportul individual în Antalya şi în Bodrum (Didim, Kusadasi, Marmaris), unde cazarea costă de la 21 euro/ cameră/ noapte. Dintre excursiile opţionale sunt preferate raftingul pe râul Kaprucay, care costă 45 euro/ adult şi 20 euro/ copil, buggy safari (54 euro/ adult şi 31 euro/ copil).

Pasionaţii de cultură şi peisaje aleg excursia Side – Aspendos - Manavgat (55  euro/ adult şi 30 euro/ copil), terasele calcaroase din Pamukkale (70 euro/ adult şi 35 euro/ copil), oraşele antice Myra şi Demre (60 euro/ adult, 30 euro/ copil).

Tunisia și Egipt au avut cel mai mare succes în perioada de Early Booking la agențiile de turism din România. Accent Travel a înregistra o creșterea vânzărilor la sejururi interne, mai ales prin voucherele de vacanță nevalorificate în 2018.

La Cocktail Holidays numărul turiștilor a crescut cu 25% în primul trimestru din 2019 față de anul precedent. Destinațiile preferate - în afară de cele din Turcia - erau Spania (Tenerife), Grecia (Creta, Rodos, Zakynthos), Egipt (Sharm el Sheikh), Emiratele Arabe Unite.

Comenteaza