Cât valorează medaliile de la Jocurile Olimpice 2024. Fiecare va avea o bucată din Turnul Eiffel

Cât valorează medaliile de la Jocurile Olimpice 2024. Fiecare va avea o bucată din Turnul Eiffel
| Foto: Mediafax

Medaliile de la Jocurile Olimpice de la Paris 2024 vor conține o bucată din Turnul Eiffel.

Cât valorează o medalie olimpică? Depinde. Pentru un sportiv, medalia are o valoare inestimabilă, pentru un colecţionar însă, valoarea poate să nu fie infinită. Tehnic, medaliile au o valoare precisă.

Pentru Jocurile Olimpice de la Paris 2024, care bat la uşă, medaliile au legătură cu Turnul Eiffel. Pentru că toate cele 5.084 de medalii produse pentru Paris conţin câte un fragment de la Turnul Eiffel, potrivit Mediafax.

Şi fiecare, fie că este aur, argint sau bronz, trebuie să respecte caracteristici foarte specifice. Adică, un diametru de 85 de milimetri, o grosime de 9,2 şi 18 grame de fier din Turnul Eiffel în interior.

Greutatea, însă, variază în funcţie de material şi urmează clasamentul dictat de podium. Adică 529 de grame pentru medalia de aur, 525 pentru cea de argint şi 455 pentru cea de bronz.

Ideea de a introduce o bucată de istorie în interiorul medaliilor, cele 18 grame din Turnul Eiffel, a venit de la LVMH (Moët Hennessy Louis Vuitton), un partener al Jocurilor.

Cum este posibil ca în fiecare dintre cele peste 5.000 de medalii să existe o „bucată” din Turnul Eiffel? Simplu: construit între 1887 şi 1889, turnul simbolic al Parisului a suferit de-a lungul timpului numeroase restaurări. Piese modificate sau îndepărtate, dar întotdeauna păstrate.

Şi, în acest caz, Eiffel Tower Management Company a dat undă verde pentru a folosi unele dintre piesele originale nefolosite. Medalia are o formă hexagonală, exact ca Franţa, iar gramele de turn sunt poziţionate în centru.

O valoare care, dacă medalia ar fi realizată în întregime din aur solid, s-ar ridica la aproape 30.000 de euro. Medalia de argint ar valora puţin peste 400 de euro, în timp ce cea de bronz - doar 7 euro (aliaj compus din cupru şi zinc sau staniu).

Cât despre medaliile de aur, ele nu sunt chiar de aur. Doar la Jocurile Olimpice din 1904, 1908 şi 1912, medaliile au fost produse în întregime din aur solid.

Apoi, Comitetul Olimpic Internaţional, în vremuri mai recente, a fost nevoit să impună un fel de „salariu minim”: cel puţin 6 grame de aur pur pentru fiecare medalie. Restul de 523 de grame din totalul 529 sunt argint, cu o puritate minimă de 92,5%.

Pentru a le vinde prin topirea metalelor, ai primi „doar” 700 de euro în cazul unei medalii de aur.

Pentru Jocurile Olimpice de la Tokyo din 2021, Comitetul l-a însărcinat pe faimosul designer japonez Junichi Kawanishi să producă medaliile.

Comenteaza