Câți bani au cheltuit turiștii străini în România anul trecut. Aproape două milioane au vizitat țara noastră

Câți bani au cheltuit turiștii străini în România anul trecut. Aproape două milioane au vizitat țara noastră

Aproape două milioane de turiști străini nerezidenți au vizitat România anul trecut, iar mai mult de jumătate din călătorii au fost în scop particular.

Turiştii nerezidenţi cazaţi în structurile de cazare turistică colective din România au cheltuit, anul trecut, în medie 2.675 lei/persoană, în condiţiile în care peste jumătate dintre cei sosiţi (50,6%) au călătorit în scop particular, potrivit datelor publicate, marţi, de Institutul Naţional de Statistică (INS).

Conform statisticii oficiale, în cursul anului trecut, numărul total al turiştilor nerezidenţi cazaţi în structurile de cazare turistică a fost de 1,958 milioane, cheltuielile acestora însumând 5,239 miliarde de lei, cu o medie de 2.674,8 lei/persoană.

Călătoriile în scop particular au reprezentat principalul motiv al sejurului petrecut de către 50,6% dintre turiştii nerezidenţi sosiţi în România în anul 2023, cheltuielile acestora reprezentând 44,8% din totalul cheltuielilor. Totodată, dintre turiştii nerezidenţi sosiţi, anul trecut, în România, 49,4% au călătorit pentru afaceri, iar cheltuielile acestora au reprezentat 55,2% din total.

Datele INS relevă faptul că, în perioada analizată, din totalul nerezidenţilor sosiţi în ţara noastră, în anul 2023, aproape 40% şi-au organizat singuri sejurul, 37,7% şi-au organizat sejurul printr-o agenţie de turism, 13,4% au optat pentru alte modalităţi de organizare a călătoriei (de exemplu, prin sindicate), în timp ce 9,6% şi-au organizat călătoria atât pe cont propriu, cât şi printr-o agenţie de turism.

Principalul mijloc de transport utilizat pentru a sosi în România a fost avionul, folosit de 75,9% din numărul total de turişti, în timp ce 16,7% au apelat la autoturismele proprii, 5,5% la autocare şi autobuze, 0,8% la ambarcaţiuni fluviale, 0,4% la trenuri şi 0,7% la alte mijloace de transport (autoturisme închiriate, motociclete etc.).

Raportat la trimestrul IV din 2023, numărul total al turiştilor nerezidenţi cazaţi în structurile de cazare turistică colective a fost de 437.000, cu o valoare a cheltuielilor de 1,315 miliarde de lei (în medie, 3.009,7 lei/persoană). Din totalul turiştilor nerezidenţi sosiţi în România, în perioada analizată, 47% au călătorit în scop de afaceri, iar cheltuielile acestora au reprezentat 55,5% din totalul cheltuielilor.

Ponderea principală a fost reprezentată de cheltuielile pentru cazare (48,1%), urmată de cheltuielile în restaurante şi baruri (17,7%) şi de cheltuielile pentru cumpărături (16,2%).

Potrivit sursei citate, în trimestrul IV din 2023, peste jumătate (53%) dintre turiştii nerezidenţi au călătorit în scop particular, timp în care cheltuielile au însemnat 44,5% din totalul cheltuielilor, ponderea principală fiind pentru cazare (47,6%), apoi în restaurante şi baruri (17%) şi pentru cumpărături (15,8%).

În ultimul trimestru al anului trecut, din totalul nerezidenţilor sosiţi în România, 39,4% şi-au organizat singuri sejurul, 35,4% au optat pentru o agenţie de turism, 14,6% pentru alte modalităţi de organizare a călătoriei (de exemplu, prin sindicate), în timp ce 10,6% şi-au organizat călătoria atât pe cont propriu, cât şi printr-o agenţie de turism.

La fel ca la nivelul întregului an 2023, şi în T4, principalul mijloc de transport utilizat pentru a sosi în România a fost avionul, folosit de către 79,2% din numărul total de turişti. Pe locurile următoare sunt menţionate autoturismele proprii (14,9%), autocare şi autobuze (4,9%), tren şi ambarcaţiuni fluviale (cu câte 0,4%) sau alte mijloace de transport (autoturisme închiriate, motociclete etc.), de 0,2%.

Comenteaza