Câți bani cash circulă în România? Un nou maxim istoric

Câți bani cash circulă în România? Un nou maxim istoric
| Foto: activenews.ro

Doar în ultimul an, au intrat în economie opt miliarde de lei cash. În raport cu depozitele în lei ale populaţiei, numerarul în circulaţie reprezenta în noiembrie 59,7%.

Cash-ul din economie a ajuns la sfârşitul primelor 11 luni din 2021 la peste 96,1 miliarde de lei, marcând un nou maxim istoric, după o creştere cu 9,2% faţă de nivelul din noimebrie 2020, du­pă cum reiese din datele centralizate de Banca Naţională.

În termeni nominali, circa 8,1 mld. lei au intrat în economie în ultimul an, scrie ZF.

Comparativ cu valoarea din luna octombrie 2021, în noiembrie nume­rarul a crescut cu circa 400 mil. lei, respectiv cu peste 0,4%.

În martie 2021, numerarul în circu­laţie înregistrase o schimbare de trend, marcând prima scădere lunară după nouă luni consecutive de creşteri în care a depăşit maxime istorice după maxime istorice, coborând până la aproape 90,5 mld. lei. Însă, în luna apri­lie nu­merarul a revenit pe creştere, pen­tru ca apoi în luna mai să facă un mic pas în spate şi în iunie să crească din nou.

 Informaţiile publicate pe site-ul ZCJ.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislația aplicabilă, doar în limita a 120 de caractere, cu citarea sursei 

⇒ Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte-ne pe Facebookpe Instagram, pe Youtube și pe LinkedIn

loading...
Comenteaza