Cauzele deprecierii leului şi implicaţiile legislative
- Scris de Ziua de Cluj
- 22 Mar 2019, 09:11
- Economie
- Ascultă știrea
Deprecierea leului în faţa monedei europene a început să devină tot mai însemnată şi vizibil simţită în economia naţională.
Recordurile negative inregistrate in ultimele luni produc o adevarata tensiune in randul economistilor, dar mai ales in randul romanilor care au credite in euro.
Analistii sunt de parere ca deprecierea masiva a monedei noastre este cauzata de lipsa de incredere a investitorilor in Romania. Odata cu modificarile fiscale majore de la finalul anului trecut, acestia isi retrag acum valuta. Prognoza specialistilor nu este una pozitiva pentru romani, mai ales ca o continua depreciere a leului va veni, implicit, si cu o serie de scumpiri.
Ce influenteaza ritmul de depreciere al leului?
Comparand cu perioada ce precedea aceste deprecieri inregistrate la nivel de curs valutar, in cadrul caselor de schimb tot mai putini clienti isi fac simtita prezenta. Romanii evita sa mai cumpere euro odata cu trecerea de pragul psihologic de 4,7.
Scaderea valorii leului constituie efectul incertitudinilor ce privesc solidaritatea bugetului de stat acordat pe anul 2019, pe fondul unor dezechilibre macroeconomice adunate in ultima perioada, conform analistilor marilor banci din Romania. In plus, noile restrictii identificate la nivel fiscal prevazute de OUG 114 au inrautatit semnificativ perspectiva deficitelor comerciale si de cont curent, gasite deja in crestere accentuata.
Teoretic, trecerea in anul 2019 ar fi trebuit sa asigure o oarecare stabilitate fiscala dupa modificarile deja operate, iar economia ar fi intrat intr-o relativa normalitate. Contrar acestor asteptari, modificarile de natura fiscala au continuat, fiind si mai daunatoare economiei nationale si increderii investitorilor. Din urma a venit si inflatia care trage in sus dobanzile bancare si influenteaza destul de mult cursul de schimb.
Din dorinta de a obtine un numar cat mai mare de voturi politice, guvernantii au optat pentru adoptarea unor masuri cu caracter populist. Acordarea unor majorari la pensii si salarii nu inseamna un lucru benefic economiei si implicit cresterii leului, ci dimpotriva.
In plus, un alt factor definitoriu in evolutia cursului valutar il constituie slaba incredere a investitorilor straini, care nu mai sunt dispusi sa se implice pe o piata in care exista instabilitate legislativa si finaciara. Ce a generat aceasta cadere a increderii investitorilor in economie la acest inceput de an? Adoptarea OUG 114, prin care statul taxeaza masiv bancile, companiile de energie, cele de telecomunicatii, fara a exista o dezbatere prealabila si fara macar o consultare cu partenerul principal, BNR, cu privire la implicatiile aduse de aceste masuri.
Consecintele OUG 114 asupra economiei nationale
Noile taxe anuntate de Ministerul Finantei determina o crestere a costurilor de finantare a populatiei, companiilor si statului. In plus, va creste si riscul deprecierii monedei nationale, cresterea inflatiei, iar din punct de vedere bancar, acestea vor scadea la depozite si vor creste la credite, sustine Capital.ro.
Aceste masuri, in colaborare cu legile adoptate de Parlament cu privire la piata creditului, contribuie la intensificarea perceptiei negative a investitorilor fata de riscul asociat plasamentelor din Romania, cu impact nefavorabil asupra climatului investitional. Toate aceste lucruri se traduc prin sporirea nivelului de depreciere a leului in raport cu moneda europeana.
De asemenea, bancile au anuntat deja ca, din cauza taxei pe activele bancare, aplicabila in mod trimestrial, si in functie de evolutia ROBOR, nu vor mai acorda credite in acelasi ritm ca in trecut, iar taxa va fi suportata, in cele din urma, de catre clienti. Analizand evolutia creditarii a ultimilor ani, este vizibil faptul ca acest an a debutat cu o activitate redusa pe piata creditarii.
Starea economiei in ansamblu si ritmul in care evolueaza, in functie de adoptarile legislative si de tendintele externe, creaza cele mai mari efecte asupra cursului valutar. O analiza a cresterii cursului euro/leu, prin intermediul unui convertor valutar poate demonstra acest fapt.