Caz de GRIPĂ AVIARĂ confirmat într-un județ vecin cu Clujul

Caz de GRIPĂ AVIARĂ confirmat într-un județ vecin cu Clujul

Gripa aviară a fost diagnosticată la un cadavru de barză. Principalele măsuri aplicate în zona infectată constau în interzicerea circulaţiei păsărilor și funcţionării târgurilor sau expoziţiilor de păsări.

Direcţia Sanitară-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Bihor a informat astăzi, luni – 1 aprilie, că în judeţul Bihor a fost înregistrat un caz de influenţă aviară (gripă aviară), diagnosticat la un cadavru de barză recoltat din localitatea Girişu de Criş în data de 23 martie şi confirmat de Laboratorul Naţional de Referinţă în 28 martie, potrivit Agerpres.

Conform unui comunicat al DSVSA Bihor, autorităţile sanitar-veterinare au dispus măsurile de restricţie sanitară veterinară în zona infectată care cuprinde localităţile Tărian şi Girişu de Criş – comuna Girişu de Criş, respectiv Toboliu şi Cheresig – comuna Toboliu, localități situate la aproximativ 15 km vest de Oradea.

Păsările din zonele supuse restricţiilor sunt monitorizate permanent prin personalul de specialitate din subordinea DSVSA Bihor, iar în cazul păsărilor sălbatice s-a apelat şi la alte instituţii din cadrul Centrului local de combatere a bolilor cu atribuţii în supravegherea faunei sălbatice, dar şi la administratorii fondurilor de vânătoare din judeţ.

Principalele măsuri aplicate în zona infectată constau în interzicerea circulaţiei păsărilor, interzicerea funcţionării târgurilor sau expoziţiilor de păsări, interzicerea activităţilor de capturare sau vânătoare, interzicerea populării cu păsări a fondurilor de vânătoare, respectiv hrănirea păsărilor sălbatice.

De asemenea, toţi cetăţenii judeţului Bihor sunt rugaţi să anunţe de urgenţă primăria localităţii, serviciul veterinar local şi/sau Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Bihor orice caz de îmbolnăvire sau suspiciune de îmbolnăvire, respectiv toate cazurile de deces/moarte la păsările domestice şi sălbatice.

Specialiştii DSVSA recomandă, printre altele, separarea în cadrul exploataţiilor, în măsura posibilităţilor, a raţelor şi gâştelor de alte păsări domestice; interzicerea creşterii păsărilor în aer liber, acestea fiind izolate obligatoriu în adăposturi închise şi izolate, iar atunci când acest lucru nu este posibil, se va asigura hrănirea şi adăparea păsărilor în zone acoperite la care nu au acces păsările sălbatice, prevenirea oricărui contact direct sau indirect între păsările domestice şi cele sălbatice, inclusiv prin intermediul persoanelor care au acces în zone silvatice.

Sunt interzise accesul tuturor păsărilor domestice sau sălbatice în captivitate la luciuri de apă, lacuri, bălţi, râuri sau orice altă amenajare hidrologică naturală sau artificială, precum şi utilizarea, în cadrul activităţilor de vânătoare, a păsărilor domestice (raţe, gâşte) şi sălbatice ( păsări migratoare ca becaţinele, fluierarii, fugacii, prundaşii, ploierii, nagâţii, nisiparii etc.) ca păsări de momeală.

Mişcarea păsărilor în cadrul sau în afara judeţului se va realiza doar după examinarea clinică de către un medic veterinar şi a certificării sanitare veterinare.

Comenteaza