Cazarea studenţilor la Cluj! Cămin cu 200 de lei vs garsonieră cu 200 de euro

Cazarea studenţilor la Cluj! Cămin cu 200 de lei vs garsonieră cu 200 de euro

Noul al universitar debutează la 1 octombrie 2018, iar zeci de mii de studenţi vor sosi la Cluj-Napoca, al doilea cel mai mare centru studenţesc din România. "Bătaia" este însă pe locurile de cazare în căminele puse la dispoziţie de cele 6 universităţi, dar care nu pot acomoda nici măcar un sfert din numărul studenţilor. Iar chiriile în oraş...sunt cele mai scumpe din ţară. 

ZIUA de CLUJ vă prezintă tarifele "chiriilor" lunare din căminele studenţeşti vs. locuinţelor private din oraş. Clujul este cea mai scumpă piaţă imobiliară din ţară, chiriile majorându-se chiar şi cu 30% înainte de începerea noului an universitar. 


Universitatea  Babeş-Bolyai


Este cea mai mare universitate din România, cu 30.000 de studenţi, la dispoziţia cărora sunt puse 17 cămine, cu 5.200 de locuri de cazare. În căminele din complexul studenţesc Hasdeu (zona Clinicilor) şi în cele de la Economica (Mărăşti), tarifele de cazare sunt cuprinse între 100 și 170 lei/lună, în funcţie de numărul de paturi dintr-o cameră.

Există şi categorii de studenţi cu tarife speciale. Cei care au părinţi profesori vor plăti între 60 şi 85 de lei/lună, în timp ce reprezentanţii studenţilor (prefect, subprefecţi, senatori, cancelari) beneficiază de o reducere de 75% a tarifului de cazare. Studenţii străini, pe cont propriu valutar sau înscrişi la alte forme de pregătire universitară, vor plăti între 130 şi 220 lei/lună. 

Cele mai bune condiţii de cazare se regăsesc în Complexului Parc Sportiv Iuliu Haţieganu, însă tarifele sunt mult mai mari: căminul beneficiază de spaţii de cazare moderne, camere cu bucătărie şi baie proprie, televizor şi frigider, dar şi de camere fără bucătărie, cu 1-2 paturi. Studenţii cazaţi aici vor scoate din buzunar între 200 și 350 lei/lună.

Copiii cadrelor didactice vor plăti între 100 şi 125 de lei, iar studenţii străini necomunitari, între 300 și 450 de lei. Complexul funcţionează şi în regim hotelier. În funcţie de tipul camerei, o zi de cazare costă între 75 şi 130 lei/persoană. În cele trei clădiri ale căminului (Universitas Student House, Casa de Oaspeţi şi Juventus) există 149 camere de cazare, cu 261 locuri.

Cele 17 cămine ale UBB oferă acces gratuit la internet şi la sălile de lectură. Aici sunt amenajate spălătorii pentru studenți (în caminele XIV, XVI, Sport XXI și Economica), cu tariful de 7 lei/ciclu de spălare/uscare.

La subsolul Căminului XVI 16 Hasdeu sunt amenajate o sală de tenis de masă şi alta de fitness, iar în apropierea Căminului II există un teatru de vară, în care pot fi organizate diferite activități: concerte, piese de teatru, ateliere. Studenţii cazaţi în cămine pot solicita loc de parcare auto în interiorul campusului, pentru 25 lei/lună.

Universitatea Tehnică 

A doua universitate din Cluj, cu 15.000 de studenţi, dispune de camere nemodernizate, la 110 lei/ lună şi camere modernizate cu 155 lei/lună, tarife valabile pentru studenţii de la buget. Studenţii la taxă vor plăti între 150 şi 220 lei/lună pentru un loc în cămin. UTCN are 4.800 de locuri de cazare în mai multe cămine, cuplate în campusuri (Observator din Zorilor şi căminele din Mărăşti, n. red.). În ceea ce priveşte alocaţia zilnică de hrană, masa de prânz şi cina costă 7 lei, respectiv 10 lei pentru sportivi.

Universitatea de Medicină şi Farmacie

Aceasta le oferă celor 6.000 de studenţi cazare în căminele din două campusuri: Observator şi Hasdeu. În Observator, taxele lunare sunt cuprinse între 210 şi 240 de lei, iar în Hasdeu o lună de cazare costă între 140 şi 280 de lei. Copiii cadrelor didactice beneficiază de gratuitate în camerele cu mai multe paturi, iar pentru un confort sporit vor scoate din buzunar 50 lei/lună. Studenţii străini vor plăti lunar între 250 şi 400 de lei, în funcţie de condiţiile camerei. Studenţii din Hasdeu pot beneficia de abonamente de parcare, contra sumei de 250 de lei, fără taxa pe valoarea adăugată.

Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară (USAMV) 

Cei 6.000 de studenţi vor plăti între 180 și 250 lei/lună pentru un loc într-o cameră de două persoane. O cameră de trei sau mai multe persoane are un tarif lunar între 125 și 140 de lei. Studenţii străini se pot caza într-o cameră de două persoane contra sumei de 100 euro/lună. Căminele universităţii sunt situate pe străzile Moţilor (Agronomia, n. red.), Piezișă şi Hasdeu. 

Universitatea de Artă şi Design

Instituția îşi cazează studenţii în două cămine, pe străzile Albac (Gheorgheni) şi A. Vaida-Voevod (Mărăşti), punând la dispoziţia tinerilor 120 de locuri. Tarifele lunare sunt următoarele: cămin Albac: 120-170 lei (cu subvenţie) şi 250 lei (fără subvenţie), cămin A. Vaida Voevod: 170-220 lei (cu subvenţie), 370 lei (fără subvenţie). Studenţii Erasmus vor plăti lunar 100 de euro pentru un loc de cazare în unul dintre aceste cămine.

Academia de Muzică Gheorghe Dima

Aceasta oferă studenţilor 124 de locuri de cazare în căminul instituţiei de pe str. Albac (Gheorgheni): 12 camere cu baie şi bucătărie comună (pentru două persoane) şi 50 camere cu baie şi bucătărie comună (pentru patru persoane). Tariful lunare este de 260 de lei, iar studenţii ai căror părinţi sunt cadre didactice beneficiază de gratuitate la cazarea în cămin.

Chiriile îi ustură pe studenți la buzunare

Studenţii care aleg să stea în chirie la Cluj-Napoca vor fi nevoiţi să plătească lunar dublu sau chiar triplu tarifelor percepute pentru cazarea în căminele universităţilor. Bugetul mediu necesar pentru închirierea unei garsoniere a ajuns la 250 euro/lună în vara acestui an, ceea ce marchează un avans considerabil față de media de 220 de euro consemnată în 2017. În cartierul Gheorgheni, însă, o garsonieră de 22 mp utili costă și 200 euro/lună, conform unei analize a portalului Imobiliare.ro. 

Așteptările proprietarilor s-au majorat pe segmentul apartamentelor cu două camere, care au ajuns la un nivel de 380-390 euro/lună, față de 360 de euro în iunie anul trecut. În Mănăștur, o locuință bicamerală cu o suprafață de 50 mp utili are un preț cerut de 300 euro/lună.

O creștere semnificativă a avut loc în cazul locuințelor tricamerale, care au ajuns la o valoare medie de listare de 470 euro/lună în iunie, față de 445 de euro în urmă cu 12 luni. În Grigorescu, o unitate locativă mobilată, cu o suprafață de 61 mp, este disponibilă spre închiriere la un preț de 380 euro/lună.

Chiriile, "live" pe Facebook

Un portal imobiliar a lansat recent Târgul de Chirii, o pagină de pe rețeaua de socializare Facebook unde locuinţele disponibile pentru închiriat din marile centre universitare din ţară sunt prezentate video live. Mai multe detalii, mai jos. 

 "Târgul de chirii", în era social media: prezentarea apartamentelor LIVE pe Facebook

VEZI ŞI Eşti student în Cluj şi vrei să stai în cămin privat? Ai putea să plăteşti cât pentru o garsonieră sau chiar un apartament cu două camere

 Informaţiile publicate pe site-ul ZCJ.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislația aplicabilă, doar în limita a 120 de caractere, cu citarea sursei 

⇒ Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte-ne pe Facebookpe Instagram, pe Youtube și pe LinkedIn

loading...
Comenteaza