Ce contează atunci când închiriezi o locuință

Ce contează atunci când închiriezi o locuință
Cele mai importante aspecte de care ţin cont românii atunci cât caută să închirieze o locuinţă sunt prețul, locația şi calitatea spațiului, conform RE/MAX, lider mondial în industria imobiliară.

„Dacă pentru viitorii chiriaşi preţul, locaţia şi calitatea sau dotările spațiului sunt cele mai importante aspecte în procesul de selecţie a unei locuinţe, în cazul proprietarilor, pe lângă preț, contează foarte mult personalitatea viitorului chiriaș, dar și garanția pe care acesta trebuie să o achite”, a declarat Răzvan Cuc, director regional al RE/MAX România - Cluj.
 
Cu toate acestea, atât chiriaşii, cât şi proprietarii, nu ţin cont de anumite aspecte foarte importante în acest proces. Astfel, una dintre cele mai frecvente greșeli întâlnite este reprezentată de redactarea contractelor de închiriere, respectiv clauzele pe care ar trebui să le prevadă precum garanţia, un aviz privind predarea - primirea imobilului, eventualele compensări, penalităţi sau daune, condiţiile privind încetarea contractului şi plata consumului de utilităţi. O greşeală frecventă este ţi intermedierea directă, fără a se apela la un agent imobiliar. 
 
Atât proprietarii, cât şi chiriaşii sunt de părere că dețin suficiente competențe pentru a negocia cât mai eficient şi pentu a obţine cele mai bune condiţii. „Din păcate, aceştia se expun unui risc ridicat de a întâmpina neplăceri atunci când aleg să închirieze un imobil fără ajutorul unui agent imobiliar. De foarte multe ori, pagubele suferite de o închiriere cu probleme pot fi exponenţial mai mari comparativ cu acel comision solicitat de un agent imobiliar”, a spus Cuc. Un specialist solicită un comision între 50 si 100% din valoarea primei chirii.
 
Când vine vorba de cele mai multe căutate locuinţe de către chiriaşi dar şi despre cele care sunt oferite spre închiriere, analiza arată că în întreaga ţară garsonierele şi apartamentele de două camere sunt pe principalele poziţii. În ceea ce priveşte evoluţia pieţei închirierilor, ultimii ani au adus o corectare uşoară a preţurilor, în cea mai mare parte a oraşelor importante din ţară observându-se o scădere uşoară, de câteva procente. 
 
„Un impact puternic în evoluţia preţurilor la chirii , dar şi a volumelor de imobile închiriate a fost determiniat şi de programul Prima Casă”, a declarat reprezentantul RE/MAX. Acesta a subliniat că imediat ce devin eligibili din punct de vedere financiar, mulți chiriași accesează programul și își cumpără propria locuință.

 Informaţiile publicate pe site-ul ZCJ.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislația aplicabilă, doar în limita a 120 de caractere, cu citarea sursei 

⇒ Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte-ne pe Facebookpe Instagram, pe Youtube și pe LinkedIn

loading...
Comenteaza