Ce salarii dau marile magazine în România: Lidl, 3.200 de lei în mână, Cora, sub 2.000

Ce salarii dau marile magazine în România: Lidl, 3.200 de lei în mână, Cora, sub 2.000
Rețeaua Lidl își plătește cel mai bine angajații dintre lanțurile de retail prezente în România | Foto: Economica.net

Rețeaua de supermarketuri Lidl este campioană în domeniul retail, cu 3.200 de lei mediu net lunar, pe când Profi plăteşte la jumătate.

Retailerii străini din comerţul alimentar au plătit un salariu mediu net de 2.188 de lei lunar, cu 10% sub media pe economie, în 2017 (ultimul an pentru care există date financiare publice), conform ZF.

Dintre cei 10 jucători străini din industrie, şase se încadrează în această medie. Profi şi Cora plătesc cele mai mici salarii, sub 2.000 de lei net, pe când Lidl şi Metro sunt cei doi jucători care au salarii peste piaţă. Mai exact, Lidl plăteşte cu 50% peste piaţă. Reţelele străine de magazine plătesc salarii ce pornesc de la 1.650 de lei şi ajung la 3.200 de lei.

Calculele privind salariul mediu net au fost realizate pornind de la cheltuielile cu personalul declarate de retaileri şi de la numărul mediu de salariaţi din 2017, iar ele nu ţin cont de poziţiile deţinute de angajaţii din retail, fiind un simplu exerciţiu jurnalistic.

O particularitate în comerţul local cu dominantă ali­mentară este faptul că cea mai mare parte a salariaţilor din aceste companii lucrează în magazine, majoritatea în poziţii de lucrător comercial sau casier. Salariile mai mari ale managerilor afectează puţin media generală din comerţul alimentar.

Fiecare dintre jucătorii din comerţul modern are câteva mii de salariaţi, unii chiar peste 10.000 de oameni, numărându-se printre cei mai mari angajatori locali. Cei 10 jucători din comerţul modern aveau 75.000 de salariaţi în 2017, ultimul an pentru care există date publice.

Comenteaza