Cea mai mare companie a Clujului îşi schimbă şeful şi strategia
- Scris de Calin Poenaru
- 14 Noi 2016, 15:43
- Economie
- Ascultă știrea

Daradics a intrat în concediu de maternitate, funcţia sa fiind preluată de către fostul director de retail al companiei. Ene activează în cadrul MOL România din 2007, ocupând succesiv poziţiile de shop manager, coordonator al departamentului de marketing, responsabil cu reţeaua de benzinării a MOL România.
Consiliul Director al grupului ungar a aprobat luna trecută noua strategie pe termen lung, până în 2030. MOL are ca țintă să își majoreze cota pe piața carburanților în regiunea extinsă Europa Centrală şi de Est (ECE) la 30%, de la nivelul actual de puțin peste 20%, și să se situeze între primele 25% dintre companiile din domeniu, în funcție de profitabilitatea stațiilor.
Ponderea carburanţilor vânduţi va scădea la 50%
„Numărul benzinăriilor din rețeaua noastră a crescut de la 450 la peste 2.000, astfel că astăzi servim zilnic 1 milion de clienți. Nu ne vom limita la simpla vânzare de carburanți în benzinăriile noastre, ci ne vom propune să devenim prima alegere a clienților de soluții de mobilitate. Segmentul upstream va continua să aibă un rol cheie, de factor de stabilitate, funcționând profitabil și creând valoare chiar în condițiile prețurilor reduse ale petrolului”, a declarat Zsolt Hernadi, preşedintele grupului MOL.
Strategia vizează răspândirea rapidă a tehnologiilor alternative și schimbările comportamentului consumatorilor, transpusă în creșterea graduală a ponderii produselor altele decât carburanții, la peste 50% până în 2030, de la nivelul actual sub 30%. MOL a planificat investiții de 1,5 miliarde de dolari în fiecare interval de cinci ani, până în 2030, pentru proiecte de extindere a activității din chimie și petrochimie în ECE.
Firmă cu afaceri de 1 miliard de euro la Cluj
Grupul ungar vrea să își păstreze poziția favorabilă din punctul de vedere al costurilor directe de producție, la 7 dolari/baril echivalent petrol în următorii cinci ani, și să mențină operațiunile la un nivel sustenabil, autofinanțabil și generator de valoare chiar în condițiile menținerii prețurilor țițeiului la un nivel scăzut (50 dolari/baril sau mai puțin).
Compania maghiară a cumpărat în februarie 42 de benzinării de la ENI România şi a ajuns la o reţea de 200 de unităţi de distribuţie a carburanţilor în ţara noastră. MOL România, specializată în comerţul cu amănuntul al carburanţilor, cu sediul în clădirea The Office, a obţinut anul trecut o cifră de afaceri de 4,4 miliarde de lei şi un profit net de 72 de milioane de lei.
Aceasta ocupa primul loc în judeţ după afacerile anuale din 2015, fiind urmată de Banca Transilvania (2,7 miliarde), Emerson România (0,6 miliarde), Electrica Nord (0,6 miliarde) şi Carrion (0,5 miliarde). Principalii concurenţi ai MOL pe piaţa din România sunt OMV Petrom, Rompetrol şi Lukoil.