Centura Clujului, pasată între politicieni

Centura Clujului, pasată între politicieni

Construirea centurii metropolitane a Clujului se lasă așteptată, în timp ce partidele de la putere și din opoziție își aruncă vina unul în ograda celuilalt.

Deputatul PSD Marius Sorin Bota a solicitat conducerii Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) lămuriri cu privire la două proiecte importante pentru municipiul Cluj-Napoca.

Acesta a cerut un raport despre "stadiul proiectului de investiții - Centura de Est a Clujului - și racordul acesteia la Autostrada Transilvania A3, precum și pentru proiectul - Centura de Nord a Clujului - a cărui studiu de fezabilitate a fost predat spre realizare municipalității locale încă din 2017".

Primarul PNL Emil Boc le cerea anul trecut celor 14 parlamentari de Cluj, la începutul anului trecut, să susţină proiectul centurii metropolitane, printr-o scrisoare deschisă însoţită de un extras din Master Planul General de Transport al României, unde se face referire la proiectul de 126 de milioane de euro.

"Este important ca în acest an să înceapă şi să se finalizeze studiile de fezabilitate pentru centura metropolitană", se arăta în scrisoare. Boc a revenit în primăvară, atacând activitatea partidului la guvernare. 

"După doi ani de aşteptare, fără sprijinul parlamentarilor PSD, care au dormit, am reuşit să deblocăm proiectul şi să îl luăm în sarcina primăriei. Anul acesta nu trebuie alocări pentru centură, că plăteşte primăria pentru studiul de fezabilitate. După 2020, când va fi gata documentaţia, atunci este important să se prindă banii pentru execuţia lucrărilor, sume care există de la Uniunea Europeană. Toată ziua sunt cu scrisori deschise, dar fără rezultat", a spus Boc, la Realitatea FM Cluj. 

Transregio Feleac are 38,3 km. Drumul Gilău Vest - Cluj-Napoca Vest are 14,1 km şi se intersectează cu Autostrada Transilvania. Acest drum costă 40,5 de milioane de euro şi are trei sectoare: centura Gilăului, 2,3 km, legătura cu Clujul, prin partea de nord a localităţii Floreşti, 9,9 km, şi travesarea DN1 până în zona Colina, unde ar urma să facă joncţiunea cu centura, 1,9 km.

Cea de-a doua parte este centura Clujului, care pleacă din zona de sud-vest a oraşului şi trece prin spatele cartierelor Mănăştur, Zorilor, Bună Ziua, Gheorgheni, Someşeni, până spre Apahida. Acest tronson de drum are 24,2 km şi ar urma să coste 85,7 milioane de euro.

Sectoarele sunt Cluj Sud-Vest - Selgros, cel mai scump, 67 de milioane de euro, respectiv Selgros - Bd. Muncii. Un ultim sector, Bd. Muncii - Apahida, este un drum existent cu o bandă pe sens, care ar urma să fie extins la două benzi pe sens.

Comenteaza