Cifrele din economia Clujului, printre diplome, pahare şi bancuri GALERIE FOTO

Cifrele din economia Clujului, printre diplome, pahare şi bancuri GALERIE FOTO
Anul trecut, judeţul a atras investiţii de 178 milioane de euro şi s-a plasat pe locul doi la nivel naţional, potrivit statisticilor anunţate de Camera de Comerţ şi Industrie (CCI) Cluj cu ocazia premierii firmelor locale, în această seară.

În ciuda poziţiei bune în clasamentul naţional al investiţiilor, economia Clujului încă suferă: în 2012 statisticile arată scăderi de producţie industrială, dar şi pentru activitatea de comerţ exterior. Premierea firmelor a trecut însă de sobrietatea bilanţurilor financiare şi s-a desfăşurat printre mese rotunde, discursuri care au amestecat fustele scurte cu strategia de dezvoltare a oraşului, prezentări de modă (de business) şi glumele actorului Dorel Vişan, amfitrionul serii.

Topul judeţean al firmelor a fost realizat de CCI pe baza datelor economico-financiare din 2011. "Au fost selectate 1.022 de firme din 31.989 care au depus bilanţul pe 2011. Dintre acestea, doar 6236 au întrunit criteriile de eligibilitate", a punctat Ştefan Dimitriu, preşedintele organizaţiei. Judeţul s-a plasat anul trecut pe locul doi în ţară, ca valoare a investiţiilor realizate, potrivit datelor CCI. În judeţ s-au investit anul trecut 178 de milioane de euro, din care 120 din afara ţării, iar restul reprezentând aport al investitorilor autohtoni.

De asemenea, o serie de companii au continuat să îşi dezvolte afacerile locale, arată reprezentanţii CCI. Printre acestea se numără CSI România, care îşi construieşte o hală proprie pe Bulevardul Muncii sau Eckerle, care a anunţat creşterea numărului de angajaţi la 1.400. De asemenea, compania din domeniul informatic Endava are planuri de a ajunge la 1.000 de angajaţi în România în următorii trei ani, iar SoftVision a recrutat de la începutul anului încă 250 de persoane. Creşteri de afaceri au înregistrat în anul în curs companii ca producătorul de cosmetice Cosmetic Plant, Antares România, furnizorul de software Fortech sau Farmec.

În cadrul galei CCI, Jolidon a încercat repromovarea brandului Falla, intrat mai recent în portofoliul companiei, cu o prezentare de modă. "Într-o lume plină de instabilitate şi criză, propunem ţinuta femeii de succes", a explicat directorul Olga Stanciu. Conducerea producătorului de cosmetice Farmec a anunţat creşterea cu 100% a exporturilor faţă de anul trecut, în vreme ce arhitectul Şerban Ţigănaş, asociat în biroul Dico&Ţigănaş (prins în Topul CCI) le-a făcut o invitaţie reprezentanţilor mediului de afaceri local prezenţi ieri la Napoca Grand Hotel. "Să încercăm să ne diferenţiem de restul lumii şi prin ceea ce lăsăm în urmă, şi prin ceea ce construim", a spus Ţigănaş.

Cu activitatea direct alimentată de domeniul economic, conducerea Aeroportului Internaţional Cluj-Napoca (AICN) nu a uitat să menţioneze motorul principal al creşterii traficului. "Dezvoltarea traficului de pasageri şi a infrastructurii se datorează foarte mult mediului de afaceri", a subliniat David Ciceo, directorul general al AICN. Consulul general al Ungariei, Matyas Szilagyi, i-a asigurat pe oamenii de afaceri de intenţia de a încuraja creşterea schimburile comerciale dintre cele două ţări vecine.

Primarul Emil Boc, prezent şi el la evenimentul CCI, şi-a adus din nou în public gluma lansată la deschiderea festivalului de film Comedy: paralela dintre lungimea potrivită a fustei unei domnişoare şi lungimea potrivită a unui discurs. Edilul a revenit însă la registrul de business şi a susţinut că va implica mediul de afaceri în pregătirea strategiei de dezvoltare a oraşului pentru perioada 2014-2020.

"Întâlnirea" dintre afaceri şi omenie

Gala celei de-a XIX-a ediţii a Topului Judeţean al firmelor realizat de Camera de Comerţ şi Industrie Cluj a avut loc ieri la Napoca Grand Hotel. Amfitrionul "întâlnirii de afaceri şi omenie" a fost Dorel Vişan, iar printre invitaţii prezenţi s-au numărat Radu Munteanu, Olga Stanciu (Jolidon), David Ciceo (AICN), Mircia Todea (Prodvinalco), Adam Ambrus (Amera), Ovidiu Vîlceanu (Sales Consulting), Şerban Ţigănaş (Dico şi Ţigănaş), Adriana Bodron (IBC Focus), Vasile Leordean, Radu Morariu (Eximtur), Ioan Avram (Expo Transilvania), primarul Emil Boc, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Vakar Istvan.


Modă, balet şi folclor

Invitaţii au fost delectaţi de amfitrionii evenimentului cu o prezentare de modă, un moment liric, o demonstraţie de dansuri de societate, iar către final de un concert de muzică populară, al cărui protagonist a fost rapsodul Cristian Pomohaci. Întreprinzătorii clujeni nu au scăpat ocazia ca între reprize de sarmale, somon, broccoli sau tarte cu fructe să îşi promoveze produsele, precum un dozator care livrează cinci feluri de apă.

 

Comenteaza