Cine a făcut cele mai multe angajări în 2012

Cine a făcut cele mai multe angajări în 2012
Serviciile, industria şi construcţiile contabilizează majoritatea angajaţilor în judeţ. Din producţie şi construcţii au venit şi cele mai multe concedieri, iar informatica şi centrele de servicii au lansat locuri de muncă noi.

Numărul de contracte de muncă înregistrate în judeţ a ajuns la 199.885 În această vară, potrivit datelor publicate de Camera de Comerţ şi Industrie (CCI) Cluj. Majoritatea persoanelor sunt angajate în servicii, 131.000, în industrie şi construcţii, cu 66.000, şi în agricultură.

Centrele de servicii au crescut în privinţa personalului pe parcursul anului. „În ultimii ani Clujul a devenit unul dintre cele mai competitive centre naţionale pentru externalizări de servicii. Dacă este vorba de servicii Business Process Outsourcing (BPO), activităţi de call center sau shared service center, cifra angajaţilor depăşeşte 2.000 de persoane", arată reprezentanţii CCI. Grupul american Sykes, compania Bombardier, Genpact România sau Office Depot se numără printre cei mai importanţi angajatori în domeniu.

În informatică şi comunicaţii activează la Cluj 10.000 de angajaţi. De altfel, pe tot parcursul anului a fost unul dintre cele mai vizibile sectoare în care companiile au anunţat locuri de muncă disponibile. Cererea a fost generată atât de companiile locale care s-au extins, cât şi de jucători nou-intraţi pe piaţa clujeană. În acest an, segmentul IT a crescut cu 20% ca număr de poziţii cerute în piaţă, în vreme ce companiile de externalizare au evoluat într-un ritm mai puţin accelerat: plus de 5-10%, potrivit evaluărilor specialiştilor de la Sales Consulting, una dintre cele mai importante companii din domeniul resurselor umane din Transilvania.

Pe de altă parte, 2012 este un an care contabilizează mii de noi şomeri. Clasamentul negativ pe piaţa forţei de muncă este condus de producătorul de telefoane mobile Nokia care a anunţat anul trecut închiderea unităţii sale de la Jucu, mişcare cu efecte pe parcursul acestui an. „Anul acesta, cele mai multe concedieri s-au făcut la Nokia, la Mechel, dar şi în domeniul construcţiilor: 450 persoane disponibilizate la Hidroconstrucţia şi 500 la Bechtel. Având în vedere că societăţile din construcţii îşi reduc activitatea pe parcursul iernii, anticipăm să apară din această zonă alte reduceri de personal", a menţionat Daniel Don, directorul Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă. Reprezentanţii combinatului siderurgic din Câmpia Turzii, Mechel, au notificat la începutul lunii sindicatul şi autorităţile că vor concedia 800 dintre cei peste 1.000 de angajaţi.

În schimb, aşteptăm să demareze activităţile şi proiectele anunţate din parcul industrial de la Jucu. De asemenea, proiectele europene pot general noi locuri de muncă", a completat Don. Grupul german Bosch, cu o unitate de producţie şi un centru de cercetare în curs de construire la Jucu, a anunţat demararea procesului de recrutare. Locuri noi de muncă urmează să aducă în judeţ în anii următori vecinii de la De'Longhi, producătorul de electrocasnice care a preluat activele Nokia, dar şi alţi doi locatari, recent anunţaţi: Battistero (contract însă nesemnat) şi grupul Mader Logistik.

Şomaj de 3-4% la Cluj

Câştigul salarial a ajuns în iulie la 2.189 lei brut, iar salariul mediu net a fost de 1.591. Câştigul salarial mediu net din iulie 2012 a fost cu 3,7% mai mare faţă de aceeaşi lună din 2011. Şomajul a fluctuat între 3 şi 4% pe parcursul anului.

 

Etichete
Comenteaza