Cine decorează vitrinele celor mai importante magazine clujene
- Scris de Mihaela Ursan
- 18 Iul 2011, 00:21
- Economie
- Ascultă știrea

Vitrinele ne fac cu ochiul şi ne atrag în magazine, iar felul în care sunt aranjate şi puse în valoare exponatele pot ridica vânzările proprietarilor acestora cu până la 50%. Marile magazine nu îşi lasă angajaţii să decoreze vitrinele, ci apelează la specialişti. ZIUA de CLUJ vi-l prezintă pe unul dintre cei mai apreciaţi designeri de vitrine din Cluj-Napoca.
Emanuel Iuhas este unul dintre cei mai căutaţi decoratori de vitrine din Cluj. Este pasionat de modă de când se ştie. A început ca asistent de vânzări, dar şi-a dat seama că stilizarea manechinilor, busturilor şi vitrinelor este ceea ce i se potrivea cel mai bine. "E o meserie foarte frumoasă, se câştigă bine raportat la salariul mediu pe economie şi e creativă, singurele limite fiind impuse de şabloanele create de către marile branduri şi magazine. Ce fac eu presupune nu doar decorarea vitrinelor, ci şi amenajarea magazinului, stilizarea busturilor şi a manechinilor în unitate", a precizat Iuhas.
Decoratorul clujean spune că, din păcate, există prea puţini oameni care lucrează în acest domeniu. "Sunt decoratori regionali sau chiar naţionali, care realizează vitrinele mai multor magazine. De multe ori, la Cluj vin specialişti din alte oraşe, precum Bucureşti sau Timişoara, care modifică faţadele de prezentare, o dată la o lună şi jumătate sau două luni", menţionează Iuhas. El ne-a relatat faptul că la aranjarea noilor colecţii vestimentare se câştigă cel mai bine, însă şi vitrinele de sărbători captează o atenţie sporită din partea potenţialilor cumpărători.
Elena Basso-Stănescu, creator de modă şi şef al catedrei de design vetimentar din cadrul Universităţii de Artă şi Design (UAD) Cluj-Napoca, susţine că absolvenţii instituţiei de învăţământ superior nu s-au aplecat în mod deosebit asupra acestui domeniu. "La nivelul vitrinelor ar trebui să lucreze doar profesionişti, pentru că acestea creează o cultură a străzii", este de părere Basso Stănescu. Faţă de alte state europene sau SUA, un decorator de vitrine câştigă lunar în România în jur de 1.400 de lei, respectiv cel mult un sfert din salariul din aceste ţări.
Gabriela Mureşan, absolventă a UAD Cluj-Napoca, susţine că în prezent studenţii acestei instituţii se axează doar pe partea de concepere de design vestimentar, nu şi pe cea de expunere a creaţiilor. "Absolvenţii de design de la UAD nu sunt implicaţi în munca decorativă a vitrinelor, deşi vitrinele şi magazinele sunt amenajate în mod normal de către specialişti în domeniul modei. Noi mergem pe partea de creare a designului vestimentar, nu pe expunerea lui. Pentru decoratorii de vitrine sunt organizate de către marile branduri tot felul de stagii de practică şi training-uri", remarcă Mureşan.
Artă în SUA
Cel mai cunoscut decorator de vitrine din lume este Simon Doonan, de la casa de modă Barneys din New York, britanic de origine, dar care s-a afirmat în SUA. Acesta s-a născut în oraşul englez Reading, unde a lucrat pentru magazinul Heelas, a aprofundat meseria de designer de vitrine la Londra, la Aquascutum, iar apoi s-a mutat pe continentul american, lucrând pentru Maxfield şi Barneys.