Clădirile de birouri îşi fac restaurante şi centre de relaxare
- Scris de Kristina Restea
- 02 Noi 2012, 00:18
- Economie
- Ascultă știrea
Spaţii pentru bănci, cafenele, terase şi restaurant sunt prevăzute în proiectul celui mai mare centru de afaceri anunţat la Cluj, în vreme ce dezvoltatorii unui imobil de birouri de pe Calea Dorobanţilor au amenajat un spaţiu de conferinţe, la pachet cu un concept nou de organizare de evenimente.
Proprietarii Amera au decis să facă mai atractiv pe piaţă imobilul cu o poziţie mai puţin favorabilă, fiind amplasat la periferia municipiului, pe Calea Baciului. Spaţiile de recreere vor ocupa 900 mp şi includ două tipuri de funcţiuni. "Săptămâna viitoare dăm în folosinţă acest centru, care prinde două concepte: vom avea un spaţiu de fitness, cu benzi de alergare, biciclete şi echipamente de fitness şi un centru de recreere. Aici sunt mese de ping pong, biliard, darts, televizoare", a detaliat Adam Ambrus, reprezentantul Amera. Noile servicii sunt destinate exclusiv angajaţilor din companiile chiriaşe. "Am considerat că este nevoie de servicii în plus. Trebuie să fim cu un pas înainte, mai ales că suntem la periferie. Concurenţa este mare, aşa că am vrut să compensăm o lipsă", e explicat Ambrus.
Companiile care au ocupat spaţii în clădire contabilizează acum 350 de angajaţi, potrivit datelor oferite de administratorul imobilului, iar din imobilul de 11 etaje au mai rămas de închiriat două niveluri, adică 1.500 mp. "Am avut vizite din Suedia, Germania, Danemarca, aşa că estimez că finalul anului ne va prinde cu grad de ocupare de 100%. Asta ar însemna că în doi ani am închiriat clădirea de două ori", a subliniat Ambrus. Amintim că grupul financiar olandez ING a preluat la 1 martie 2011 întregul spaţiu, iar trei săptămâni mai târziu anunţa închiderea centrului de servicii de la Cluj, lăsându-i pe proprietari cu imobilul gol şi pregătit să preia alţi chiriaşi. Imobilul are o suprafaţă construită desfăşurată de 9.000 mp şi 5.800 mp suprafaţă utilă închiriabilă şi a obţinut în vară certificare de clădire verde, LEED Gold. Cel mai important chiriaş este compania de asigurări Groupama, care şi-a regrupat activitatea şi şi-a stabilit aici sediul din Cluj.
Amenajarea de zone de servicii dedicate angajaţilor din birouri nu este prevăzută doar de proprietarii de clădiri amplasate departe de centru. Cu toate că viitorul complex de afaceri anunţat pentru Cluj de fondul de investiţii NEPI şi de omul de afaceri Ovidiu Şandor va fi amplasat într-o zonă centrală (Bd. 21 Decembrie), dezvoltatorii prevăd în proiect spaţii destinate serviciilor care să îi deservească pe ocupanţii birourilor. „Avem în vedere spaţii destinate comerţului şi serviciilor: bănci, cafenele, terase. Încă din prima etapă urmărim realizarea unui restaurant de tip cantină care să deservească ansamblul, a unui mic centru de conferinţe şi a unui magazin alimentar de proximitate de 600 mp", explica arhitectul Vlad Gaivoronschi, asociat în biroul Andreescu & Gaivoronschi. Complexul de birouri şi servicii de pe terenul fostei fabrici Tricotaje Someşul va avea 52.000 mp.
Dezvoltare personală în Silver Center
Imobilul Silver Business Center a lansat, odată cu inaugurarea de anul trecut, conceptul Inspire, care constă în derularea unor programe de educaţie şi dezvoltare personală. Cu scopul unei astfel de funcţiuni a fost amenajat un centru de conferinţe la ultimul etaj. Imobilul de 4.200 mp este amplasat pe Calea Dorobanţilor, o arteră unde funcţionează deja mai multe centre de afaceri de mari dimensiuni: Power Center, Cluj City Center sau Olimpia.