Cluj-Napoca, depășit de un alt oraș din România la numărul de apartamente noi. Câte s-au construit

Cluj-Napoca, depășit de un alt oraș din România la numărul de apartamente noi. Câte s-au construit
| Foto: vadim.ungureanu.v.gmail.com - Depositphotos.com

Un oraș din România a depășit Cluj-Napoca și împrejurimile în ceea ce privește numărul de docuințe noi livrate în 2023.

Peste 45.000 de case și apartamente au fost finalizate anul trecut în cele mai mari zece piețe rezidențiale regionale din România, cele mai multe fiind livrate în București și Ilfov, urmate de Constanța, Timișoara, Cluj-Napoca și Brașov, arată un raport realizat de compania de consultanță imobiliară SVN Romania, pe baza statisticilor oficiale.

Clujul, depășit la numărul de apartamente noi

Constanța a urcat pe prima treaptă a celor mai mari piețe rezidențiale regionale din România, cu un nivel de aproape 5.000 de locuințe noi livrate în oraș și împrejurimi, în creștere cu aproape 31% față de rezultatul înregistrat în 2022, în special ca urmare a finalizărilor din Mamaia – Năvodari, unde creșterea anuală a fost de 55% potrivit calculelor SVN.

Pe de altă parte, livrările de locuințe noi înregistrate în Cluj-Napoca și Brașov au continuat să se reducă. În Cluj-Napoca și împrejurimi au fost finalizate aproximativ 4.200 de locuințe noi în 2023, nivel cu aproape 45% mai mic față de vârful din 2019. Datele biroului local de la Cluj arată că acest nivel redus de livrări va fi înregistrat și în 2024, cu aproximativ 4.000 de locuințe noi estimate spre finalizare, dar și în anii următori.

„Numărul locuințelor noi finalizate s-a redus la aproape jumătate în ultimii ani în Cluj-Napoca, în timp ce volumul de tranzacții este net mai ridicat față de nivelul pre-pandemic. Aceasta este și principala explicație pentru creșterea semnificativă a prețurilor locuințelor din Cluj-Napoca, media actuală fiind de 2.900 euro/mp, în creștere cu aproximativ 15% față de media înregistrată în urmă cu un an. Oraşul este în continuare un magnet, atât pentru investiţii cât şi pentru migraţia internă, iar anii următori ar urma să aducă un nivel la fel de redus de livrări rezidenţiale, ceea ce va menţine presiunea asupra preţurilor de tranzacţionare”, a comentat Anamaria Burcă, managing partner SVN Romania | Cluj.

Datele SVN Romania indică faptul că în 2024 ar putea fi înregistrat cel mai mic număr de locuințe noi finalizate din ultimii cinci ani.

Comenteaza