Cluj-Napoca, în topul oraşelor unde se mănâncă cel mai bine în Europa

Cluj-Napoca, în topul oraşelor unde se mănâncă cel mai bine în Europa

CIA Landlords a publicat de curând un clasament al oraşelor europene în funcţie de calitatea, diversitatea şi accesibilitatea ofertei gastronomice. Şi Cluj-Napoca se află pe listă. 

Topul a fost întocmit în special în funcţie numărul restaurantelor pe cap de locuitor, preţul mediu al unui meniu, dar şi proporţia restaurantelor vegane. De asemenea, au fost luate în considerare câte restaurante cu stele Michelin sunt în oraşul respectiv. O notă de la unu la zece a fost atribuită pentru fiecare criteriu.

Primul loc pe podium este deţinut de Lisabona, capitala Portugaliei, cu cele mai multe restaurante pe cap de locuitori şi o ofertă abordabilă la un meniu de 14 euro în medie per persoană. Top trei este completat de Florenţa (Italia) şi Atena (Grecia).

În top zece se află şi un oraş românesc, mai exact Galaţi, pe şase, cu 57 de restaurante la 304.000 de locuitori, dintre care 12 cu oferte vegane.

Celelalte oraşe din top zece sunt: 4. Valencia (Spania), 5. Barcelona (Spania), 7. Sevilla (Spania), 8. Palma de Mallorca (Spania), 9. Salonic (Grecia) şi 10. Alicante (Spania).

Topul menţionează în total 92 de oraşe, dintre care  şapte din România. Al doilea oraş românesc din acest clasament este Timişoara, pe 18.

Celelalte cinci oraşe din România care se află în topul calităţii, diversităţii şi accesibilităţii ofertei gastronomice sunt: Cluj-Napoca, pe locul 21, Bucureşti, pe locul 41, Craiova, pe locul 47, Iaşi, pe locul  62 şi Constanţa, pe locul 65.

Primul bucătar român, care a obţinut o stea Michelin, şi-a deschis restaurant la Cluj-Napoca, unde pot fi degustate preparate internationatioanle. A lucrat numai la restuarante 2 și 3 stele Michelin și a făcut parte din echipe care au obținut alte stele.

O astfel de stea ar putea fi obținută și la Cluj-Napoca, pentru că Chef Bogdan Dănilă a deschis aici Restaurantul Pastel, care respectă rigorile ghidului Michelin. Printre mentorii bucătarului român s-a numarat si celebrul chef Gordon Ramsay.

Comenteaza