Cluj-Napoca, în topul tranzacțiilor cu birouri. "Randamentele vor scădea și cu 50% în 2019”
- Scris de Călin Poenaru
- 12 Feb 2019, 16:31
- Economie
- Ascultă știrea
Investitorii din piața office au fost atrași în 2018 atât de imobile trofeu, realizate de dezvoltatori consacrați și având chiriași internaționali, cât și de clădiri secundare dar care pot genera un randament bun.
Tranzacțiile cu imobile de birouri au atins în 2018 un nivel record pentru ultimul deceniu, doar în București fiind achiziționate 20 de imobile cu o suprafață închiriabilă de 220.000 mp și cu o valoare de 513 de milioane de euro, potrivit raportului “România Investment Marketbeat”, realizat de compania de consultanță imobiliară Cushman & Wakefield Echinox (CWE).
Imobile de birouri au fost tranzacționate și în Cluj-Napoca și Timișoara. Investitorii au plasat 957 de milioane de euro în piața imobiliară locală, segmentele de retail (cu o cotă de piață de 33%) și industrial (9%) ocupând pozițiile doi și trei în topul atractivității.
Cinci dintre cele mai mari șapte tranzacții au vizat proiecte de birouri din București: The Bridge (două clădiri), Oregon Park (două clădiri), The Landmark (trei clădiri), Campus 6.1 și Crystal Tower.
Raportul menționează că investitorii au fost atrași atât de imobile trofeu, realizate de dezvoltatori consacrați, având un portofoliu de chiriași internaționali cu angajamente pe termen lung, cât și de clădiri secundare, dar care pot genera un randament robust.
Ne așteptăm ca valul de investitori noi pe piața locală să continue și în 2019, atrași de randamentele mai ridicate care pot fi obținute în România comparativ cu alte piețe din Europa Centrală și de Est (ECE). Ne așteptăm ca randamentele investiționale pentru clădirile de birouri și parcurile logistice prime să scadă cu 25-50%, atât ca urmare a unui număr mai mare de active de calitate disponibile spre vânzare, cât și a unei competiții mai ridicate între investitori pentru cele mai bune proprietăți, a declarat Tim Wilkinson, asociat în CWE.
La nivelul principalelor țări din ECE în 2018 au fost tranzacționate proprietăți de 13 miliarde de euro, cea mai mare piață fiind Polonia, cu o cotă de 55%. Față de anul precedent, volumul tranzacțiilor din regiune a crescut cu 15%. În timp ce randamentul la achiziția clădirilor de birouri prime din București a rămas constant, la 7,25%, ȋn regiune randamentele investiționale au continuat să scadă, ajungând la 4,75% în Varșovia și 4,40% în Praga.
CWE gestionează în prezent mandate de vânzare a unor proprietăți de 350 de milioane de euro. Grupul este unul dintre liderii globali în domeniul serviciilor imobiliare comerciale, cu 48.000 de angajați în 70 de țări. Cushman & Wakefield a înregistrat venituri anuale de 6,9 miliarde de dolari.
The Office, gata de vânzare
Fondul NEPI - Rockcastle şi Ovidiu Şandor, care împreună deţin clădirea The Office din Cluj, discută vânzarea proiectului cu mai mulţi investitori, printre care şi Ion Ţiriac şi fraţii Pavăl, proprietarii Dedeman. Valoarea tranzacției se apropie de 150 de milioane de euro. Astfel, Clujul ar intra în topul celor mai mari tranzacţii de pe piaţa de birouri din România, după vânzarea The Bridge, cu 200 de milioane, şi Oregon Park, cu 165 de milioane, ambele în Bucureşti. The Office are o suprafaţă închiriabilă de 59.000 mp şi o capacitate de 5.000 de oameni.