Cluj-Napoca vs. orașele mici din România. Unde e mai curat decât în Capitala Transilvaniei
- Scris de Ziua de Cluj
- 30 Apr 2025, 15:36
- Economie
- Ascultă știrea

Cluj-Napoca se află în topul curățeniei, însă câteva orașe mai mici s-au clasat mai bine în acest clasament.
În prezent, podiumul celor mai curate orașe din România este ocupat de Râmnicu Vâlcea, Brașov și Miercurea Ciuc. Acestea sunt percepute de locuitori ca având cel mai ridicat nivel de curățenie stradală, conform indexului T.R.A.I., realizat de o platforma cu anunțuri imobiliare.
Cluj-Napoca, mult mai curat decât Capitala României
Chiar dacă se află în topul curățeniei, Cluj-Napoca a fost depășit de câteva orașe mici din România în acest clasament.
Potrivit indexului, Râmnicu Vâlcea este orașul perceput ca având în prezent cel mai înalt nivel de curățenie stradală (74,9 puncte), urmat de Brașov (74 puncte), Miercurea Ciuc (73,1 puncte), Sfântu Gheorghe (73) și Oradea (72,9). Alte orașe cu scoruri ridicate sunt Sibiu (71,7), Cluj-Napoca (70,7), Botoșani (69,7), dar și Drobeta-Turnu Severin (68,6) și Iași (68,3), conform datelor citate într-un comunicat storia.
La polul opus, Ploiești (50,2 puncte), Giurgiu (53,2), Călărași (54,3), Târgu Mureș (54,7) și Constanța (56,1) sunt considerate orașele cu cel mai scăzut nivel de curățenie, conform percepției locuitorilor. Următoarele orașe din topul celor cu scoruri scăzute sunt Timișoara (58,1), Tulcea (58,2), Deva (58,4), Brăila (58,5) și Reșița (58,7).
București se situează pe locul 26 din 41 în topul orașelor din România evaluate din perspectiva curățeniei, cu un scor de 60,9 puncte, sub media națională, dar peste alte mari orașe precum Constanța sau Timișoara.
Cartierele sau zonele considerate cele mai curate din România, potrivit locuitorilor, se află în Sibiu, Buzău și Râmnicu Vâlcea. Pe primul loc se află Trei Stejari din Sibiu, cu un scor de 85,9 puncte, urmat de Orizont din Buzău (85,6 puncte) și Centru din Râmnicu Vâlcea (85,3 puncte). În top se regăsesc și Copou din Iași (84,7 puncte) și Universității din Oradea (83,8 puncte), urmate de Sub Arini din Sibiu (83,5 puncte), Valea Cetății din Brașov (82,8), Andrei Mureșanu din Cluj-Napoca (82,4), Scriitorilor din Brașov (82,2) și Tineretului din Sibiu (81,8).
La polul opus, cartierele percepute ca fiind mai puțin curate sunt, în principal, din Ploiești, București și Constanța. Bereasca din Ploiești obține cel mai mic scor – doar 27,3 puncte. Urmează Gara de Nord din București (41,2 puncte) și Energia din Constanța (42,3 puncte). În topul negativ mai intră și Vest 1 din Ploiești (42,5 puncte), Inel 1 din Constanța (43,2), Tineretului din Giurgiu (43,3), Micro 40 din Galați (43,4), Malu Roșu din Ploiești (43,5), 2 Moldoveni din Călărași (43,6) și Mihai Bravu din Ploiești, cu 44 de puncte.
Cum s-a stabilit topul celor mai curate orașe din România
„Rezultatele indexului T.R.A.I. arată că există anumite criterii care generează cel mai mare nivel de nemulțumire în rândul locuitorilor, precum curățenia, lipsa locurilor de parcare, absența pistelor pentru biciclete, nivelul de zgomot sau costul general al vieții. Aceste aspecte, evaluate constant de români atunci când analizează orașele și cartierele în care locuiesc, influențează direct calitatea vieții și atractivitatea rezidențială.”, a declarat Monica Dudău, Head of Marketing Real Estate Europe OLX Group (Storia și OLX Imobiliare).
Percepția asupra curățeniei stradale joacă un rol esențial în calitatea vieții urbane, influențând nu doar confortul zilnic al locuitorilor, ci și atractivitatea unei zone pentru potențiali cumpărători sau investitori. Diferențele semnificative dintre cartiere arată că, dincolo de infrastructură sau amplasare, grija pentru spațiile comune este un criteriu tot mai important în evaluarea unui cartier ca „bun de locuit”.
Indexul T.R.A.I poate fi accesat pe trai.storia.ro și prezintă atât date obiective, preluate din Google Traffic, Google Places, Airly, Storia, cât și date subiective preluate de la locuitorii din cartierele incluse pe platformă. Unul dintre indicatorii subiectivi analizați este reprezentat de „Curățenie” și cumulează răspunsurile a peste 105.000 de locuitori, referitoare la nivelul de curățenie stradală din cartierele și orașele lor. Fiecare indicator este evaluat de locuitori cu un scor. În cazul indicatorului „curățenie”, cu cât scorul este mai apropiat de 100, cu atât nivelul de curățenie stradală din cartierele sau orașele evaluate de români este mai ridicat.