Clujeanul de la Agricultură vrea să resusciteze fermele de familie
- Scris de Ziua de Cluj
- 11 Dec 2019, 11:19
- Economie
- Ascultă știrea
Problema comercializării produselor realizate în fermele de familie poate fi rezolvată prin asociere și implicarea tinerilor, susține noul ministru clujean al agriculturii, Adrian Oros.
El a participat la Conferinţa Naţională “Ferma de familie în centrul viziunii agricole post-2020”, de la Sinaia, dintr-o serie organizată de Rețeaua Națională de Dezvoltare Rurală (RNDR) din cadrul Autorității de Management pentru PNDR. Ministrul a accentuat rolul economic și social al fermelor de familie şi a vorbit despre problemele acestora.
„Fermele de familie se confruntă cu problema pieței de desfacere, o problemă care poate fi rezolvată doar prin asociere. Este important să încurajăm tinerii, căutând acele soluţii pentru a le oferi acces la teren”, spune Oros.
La eveniment au mai participat Florian-Emil Dumitru, secretar de stat în Ministerul Agriculturii, Daniela Rebega, director adjunct al Direcției Generale Dezvoltare Rurală – Autoritate de Management pentru PNDR , Adela Ştefan, șef serviciu al Autorității de Management a PNDR, Claudiu Coadă, director adjunct al Agenției pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR), Adrian Pintea, director general al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA).
„Obiectivul nostru este de a consolida clasa de mijloc – ferma de familie - și de a susține dezvoltarea mediului rural. Ferma de familie este esența agriculturii din România”, a menționat secretarul de stat Emil Dumitru. Daniela Rebega a prezentat modul în care aceasta este susţinută în PNDR 2014-2020 şi principalele modificări vizate de Politica Agricolă Comună (PAC) de după 2020.
Adela Ştefan a prezentat instrumentele financiare și cele de gestionare a riscurilor în agricultură. Având în vedere că din acest an fermierii români și alte categorii de beneficiari au acces la noi forme de sprijin finanțate din PNDR, reprezentantul AM a PNDR a menţionat că accesul la finanțare este esențial pentru modernizarea agriculturii și pentru dezvoltarea afacerilor și a spiritului antreprenorial în spațiul rural.
Claudiu Coadă a susținut o prezentare referitoare la optimizarea implementării PNDR, iar Adrian Pintea a prezentat sprijinul financiar acordat fermierilor de către APIA prin măsurile gestionate din PNDR. Scopul conferinței a fost informarea asupra noii abordări a PAC și asupra impactului finanțărilor din PNDR 2014-2020.