Clujenii, campioni naționali la furtul de gaze

Clujenii, campioni naționali la furtul de gaze

În judeţul Cluj au fost identificate cele mai multe situații de consum fraudulos de gaze naturale, iar în Iaşi, de energie electrică, potrivit statisticilor grupului E.ON.

Specialiștii companiei Delgaz Grid au identificat, în perioada ianuarie – iunie, 914 cazuri de consum fraudulos, 458 dintre ele fiind în sistemul de distribuție a gazelor naturale, iar 456, în rețeaua de energie electrică.

Au fost găsite improvizații realizate de diverse persoane pentru a sustrage energie sau gaze naturale. Legăturile slabe sau neizolate între cabluri ori racordurile strânse cu sârmă la instalațiile de gaze naturale au pus în pericol atât copiii, cât și adulții care locuiau sau tranzitau zonele respective.

“Colegii noștri au văzut izolații arse la cabluri sau legături neetanșe la instalațiile de gaze naturale, toate acestea fiind potențiale cauze generatoare de incendii într-un timp foarte scurt, de câteva secunde și cu urmări greu de imaginat.

Intervenţiile ilegale afectează şi consumatorii oneşti, prin întreruperea alimentării cu energie sau gaze naturale pentru anumite perioade de timp, reducerea calității serviciilor de distribuție energie electrică și gaze naturale şi duc implicit, la creşterea unor cheltuieli”, a transmis Delgaz Grid.

Cazurile de consum fraudulos au cauzat acesteia pierderi de 6,5 milioane de lei, în primele șase luni ale anului. În toate cazurile au fost iniţiate măsuri legale pentru recuperarea prejudiciilor, fiind înaintate şi plângeri penale pentru aflarea şi tragerea la răspundere a făptuitorilor.

“Delgaz Grid acționează permanent pentru a elimina pericolele ce pot apărea asupra vieţilor omeneşti sau bunurilor prin sustragerea de energie sau gaze naturale. Aceste acţiuni iresponsabile, prin care se încearcă sustragerea de energie sau gaze naturale, determină compania să continue verificările în teren şi să ia măsurile necesare, tehnic și legal, pentru prevenirea unor situații similare”, spun reprezentanții societății.

Delgaz Grid, compania de distribuție din cadrul grupului german E.ON, operează o reţea de gaze naturale de 23.000 km în 20 de judeţe din partea de nord și vestul a României (Cluj, Bistrița Năsăud, Maramureș, Satu Mare, Sălaj, Timiș, Arad, Bihor, Caraș-Severin, Hunedoara, Mureș, Sibiu, Alba, Harghita, Iași, Botoșani, Vaslui, Suceava, Neamț şi Bacău) şi o reţea de electricitate de 81.900 km în şase judeţe din Moldova.

Comenteaza