Clujul a produs mai mult cu angajaţi mai puţini
- Scris de Ziua de Cluj
- 15 Iul 2010, 17:04
- Economie
- Ascultă știrea

Producţia industrială a judeţului Cluj s-a majorat în medie cu 17% în primele cinci luni din 2010 comparativ cu aceeaşi perioadă din 2009, cu toate că şomajul a crescut faţă de anul trecut cu 2%. Specialiştii pun ascensiunea industriei clujene pe seama sectoarelor telecomunicaţii şi auto.
Producţia industrială în judeţ a cunoscut în mai o creştere de 25,5% faţă de aceeaşi lună din 2009, arată ultimele date publicate de Direcţia Regională de Statistică (DRS) Cluj. Pe primele cinci luni ale anului majorarea producţiei industriale a fost de 17,4% comparativ cu perioada corespunzătoare din 2009. “Creşterea producţiei industriale a venit cu precădere dinspre zona tehnică. Este vorba despre produse care ţin de informatică, de telefonia mobilă, cabluri, sisteme de transmisie. Gândiţi-vă numai la Nokia. De aici a venit creşterea şi în niciun caz dinspre industria grea”, argumentează directorul DRS Cluj, Codrea Pop.
“Există o tendinţă de creştere a producţiei industriale la nivelul întregii economii. Ciclul economic a fost determinat de cuplul exporturi-investiţii, iar relansarea economiei zonei euro, la care s-a adăugat deprecierea monedei naţionale, a contribuit semnificativ la evoluţia industriei româneşti”, explică Andrei Rădulescu, analist în cadrul companiei de brokeraj Target Capital. Cifra de afaceri din industria Clujului a crescut la rândul său cu 22,9% în primele cinci luni din 2010 faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. “Diferenţa dintre evoluţia cifrei de afaceri din industrie şi creşterea producţiei industriale vine din faptul că s-a vândut şi de pe stoc”, explică directorul DRS.
Evoluţia pozitivă a industriei clujene a venit în contextul în care şomajul la nivelul întregului judeţ a crescut cu aproape două puncte procentuale faţă de prima jumătate a anului trecut. “Această situaţie se explică prin faptul că, deşi consumul la nivelul judeţului nu a determinat creşterea producţiei industriale, ramurile productive, precum informatica sau firmele mari, gen Nokia, nu au fost afectate de şomaj”, subliniază Rădulescu.
în primul trimestru volumul exporturilor a atins valoarea de 454,4 milioane de euro, iar importurile au însumat 556,4 milioane de euro, potrivit DRS Cluj. Comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, exporturile au crescut cu 51,7%, iar importurile, cu 43,4%. Salariul mediu brut din judeţ a ajuns în mai 2010 la 1.970 de lei, iar salariul mediu net la 1.440 de lei, fiind cu 1,7% mai mare decât cel din mai 2009.
Tehnologia bate mobila
“2010 a fost în mod clar un an mai bun decât 2009. Strategiile noastre s-au adaptat la noile condiţii, am reuşit să găsim noi parteneri în Olanda, Germania. Numărul contractelor semnate în străinătate a crescut, ceea ce ne-a permis să mărim echipa, să ne consolidăm o politică de dezvoltare. Acum nu mai angajăm doar ingineri, ci şi oameni care să aibă cunoştinţe pe partea de business”, spune Alina Mărginean, reprezentant al ISDC Cluj, producător de software.
“Poate că în alte domenii producţia a crescut, dar în sectorul mobilei, unde activăm noi, nu s-a observat o îmbunătăţire faţă de 2009. Nici în privinţa exporturilor de mobilă nu stăm grozav, dar avem speranţa că va fi mai bine”, spune Ioan Marchiş, director al societăţii Libertatea.
Cum a evoluat Clujul
Producţie industrială +17,4%
Cifră afaceri industrie +22,9%
Exporturi +51,7%
Importuri +43,4%
Sursa: DRS