Clujul are cele mai scumpe locuințe din țară. Capitala Transilvaniei bate Capitala României la prețuri

Clujul are cele mai scumpe locuințe din țară. Capitala Transilvaniei bate Capitala României la prețuri

Cele mai scumpe locuințe din țară sunt la Cluj-Napoca. Orașul a luat fața Capitalei care, la rândul ei, este lider detașat în topul celor mai „ieftine” orașe mari din Uniunea Europeană.

Cluj-Napoca este orașul din România cu cele mai scumpe locuințe din țară, peste București, care este considerat totuși accesibil la nivel național și lider detașat al accesibilității în marile orașe din Uniunea Europeană (UE), potrivit datelor indexului imobiliar Kiwi Finance (OLX), citate de financiarul.ro.

Deși nu este accesibil la nivel național, Clujul se află și el în topul celor mai accesibile locuințe la nivel european.

Clujul, județul cu a doua cea mai mare piaţă imobiliară, după București, are cele mai scumpe locuințe din țară potrivit indicatorului Kiwi Finance, care arată un preț mediu de 1.586 euro pe metru pătrat, în timp ce salariul mediu net în județ este de 4.291 lei, astfel că indicele de accesibilitate este de 1,83, al doilea cel mai dezavantajos din țară, dar totodată sustenabil. În clasamentul celor mai mari prețuri la imobile rezidențiale al Numbeo, Cluj-Napoca este cu câteva trepte mai sus decât Bucureștiul (pe 128 din 188), dar se situează mai bine decât majoritatea orașelor de o mărime comparabilă.

Clujul are cele mai scumpe apartamente raportat la salariul mediu net din județ, cu 1.619 euro pe metru pătrat.

Pe partea de case scoase la vânzare, potrivit datelor Storia.ro, cel mai mare preț mediu/mp se consemnează în Cluj, de 1.430 euro, care prezintă și cel mai dezavantajos indice de accesibilitate, de 1,65.

Prima valoare a indicelui imobiliar la nivel național este de 1.289 euro/mp la finalul lunii decembrie, echivalentul unui multiplu de 1,8 ori salariul mediu net, ceea ce indică cel mai bun grad de accesibilitate de după 2004.

Comenteaza