Clujul domină industria farma în România. “Anul acesta va fi de scădere”

Clujul domină industria farma în România. “Anul acesta va fi de scădere”
Clujul domină industria farma în România. “Anul acesta va fi de scădere”
Clujul domină industria farma în România. “Anul acesta va fi de scădere”

Producătorul de medicamente Terapia Cluj ocupa prima poziție în acest sector la nivel național, cu afaceri de 730 de milioane de lei, însă managerul acestuia anticipează un an de scăderi pentru majoritatea fabricilor din România.

Producția locală  de farmaceutice (CAEN 2110 și 21020) este condusă de Terapia, cu afaceri de 730 milioane de lei în 2018, compania fiind urmată de Zentiva (461,4 milioane de lei), Antibiotice (365 milioane lei), Sandoz (357 milioane lei) și Biofarm (184  milioane de lei).

Cifra de afaceri însumată a celor mai mari cinci producători din plan local a depășit 2 miliarde de lei în 2018 și reprezintă 53% din totalul cifrei de afaceri din acel an a producătorilor farma locali. Cu toate acestea, reprezentanții producătorilor locali nu sunt optimiști în legatură cu situația pieței în 2020.

“Patronatul Producătorilor Industriali de Medicamente din România (PRIMER) anticipează pentru 2020 o scădere a veniturilor și a cotei de piață a fabricanților de medicamente din România, precum și reducerea profitabilității fabricilor din țară din cauza creșterii taxei clawback, precum și a creșterii prețurilor la materiile prime și echipamentele de protecție în contextul COVID-19.

Sistarea exporturilor de medicamente și produse farmaceutice în luna martie și posibilitatea de plafonare a prețurilor la medicamente, inclusiv la cele fără prescripție, care au prețuri libere, vor duce la o situație greu de administrat pentru producătorii locali”, a declarat Dragoș Damian, manager al Terapia și director executiv al PRIMER.

Totuși, conform unui studiu al agenției de analiză financiară KeysFin, industria farmaceutică din țară va înregistra afaceri record în 2020, în contextul cererii crescute de medicamente și echipamente sanitare, generate de pandemia de coronavirus.

Potrivit estimărilor analiștilor, ritmul de creștere se va dubla în acest an, iar cifra de afaceri generată de întreg lanțul de producție și distribuție va ajunge la 68 de miliarde de lei, un maxim istoric pentru piața locală.

„Întreaga economie a României se resimte în urma pandemiei: potrivit estimărilor noastre scăderea anuală va avea o între 5 și 7%, fiind influențată atât de durata stării de urgență cât și de alți factori, precum abordarea autorităților în privința celor câteva sute de mii de întreprinderi mici și mijlocii locale afectate direct sau indirect.

Există și sectoare care înregistrează creșteri, acesta fiind și cazul industriei farmaceutice, o industrie care a crescut constant în ultimii 10 ani și care în acest an va ajunge  foarte probabil la un maxim istoric.

În 2020, industria farma, aflată în linia întâi în lupta cu coronavirusul, va contribui atât la stabilitatea economiei locale, cât și la sănătatea românilor“, a declarat Roxana Popescu, managing director al KeysFin.

Cifra de afaceri a producătorilor, distribuitorilor și farmaciilor din România a înregistrat o creștere cu 9% în comparație cu anul 2017, însumând 56,5 miliarde de lei în 2018. KeysFin estimează că industria farma va depăși pragul de 60 de miliarde în 2019, urmând ca în 2020 să atingă un nou nivel record: 68 miliarde.

Industria farma locală va fi unul dintre segmentele cel mai puțin afectate de pandemie, alături de retailul alimentar, sănătate și asistență socială, IT&C, agricultură (dependentă însă de condițiile meteo), distribuitorii de energie și gaze și cei de apă și salubritate.

Creșterea piaței farmaceutice locale a fost însoțită și de o evoluție accentuată a profitabilității. Astfel, profitul net al companiilor din industria farmaceutică a ajuns la 3 miliarde de lei în 2018. Pentru 2019, KeysFin estimează depășirea nivelului de 3,2 miliarde de lei, iar în anul în curs profitul net se va apropia de 4 miliarde.

La distribuitorii locali de medicamente (CAEN 4646), în topul cărora se află Mediplus Exim, cu afaceri de 3,9 miliarde de lei. Topul este completat de Fildas Trading (3,6 miliarde), Alliance Healthcare, Farmexim și Sanofi.

Aceste cinci companii au avut afaceri de 14 miliarde de lei în 2018, respectiv 42% din totalul cifrei de afaceri generate de distribuitorii locali. În România sunt înregistrați oficial 170 de producători de medicamente și preparate farmaceutice și 6.500 de comercianți cu ridicata și amănuntul ale acestor categorii de produse, potrivit datelor Ministerului Finanțelor Publice, aferente anului 2018.

Forța de muncă a crescut cu 1,5% în comparație cu 2017 și cu 15% față de nivelul din 2009, astfel că, în industria farma locală în 2018 existau 68.000 de angajați.

În clasamentul lanțurilor de farmacii (CAEN 4773), în funcție de afaceri, pe primul loc se află Sensiblu, cu 1,7 miliarde de lei (9,1% din total), urmată de Dona (SIEPCOFAR), cu 979 milioane (5,1%) și Help Net Farma, cu 665 milioane (3,5%). Următoarele clasate sunt Catena Hygeia, cu 620 milioane (3,2%) și Farmacia Tei, cu 448 milioane (2,3%).

Dacă se iau însă în considerare datele la nivel de grup, Catena, prin cele peste 100 de entități separate, devine lider de piață. Cele cinci lanțuri au raportat afaceri de 4,4 miliarde de lei în 2018, concentrând 23% din subsegmentul comerțului cu amănuntul de produse farmaceutice.

Coronavirusul a ajuns oficial în România în 27 februarie, atunci când autoritățile au anunțat primul pacient depistat pozitiv. Președintele României, Klaus Iohannis, a decretat starea de urgență începând de din 25 martie și circulația cetățenilor a fost limitată la activitățile esențiale.

Restaurantele, barurile și cafenelele au fost nevoie să își restrângă activitatea, iar mall-urile s-au închis. Situația creată de pandemie a dus și la suspendarea a 500.000 contracte de muncă, potrivit ministrului Muncii, Violeta Alexandru.

 

Din ce în ce mai mulți angajatori locali, dintre care unii aflându-se chiar în topul celor mai mari angajatori locali, precum Dacia sau Ford, au trimis deja câteva sute de mii de români în șomaj tehnic. Analiza KeysFin are la bază datele financiare anuale, neajustate, agregate, raportate de companii la Ministerul Finanțelor.

loading...
Comenteaza