Clujul este în topul național Prima Casă

Clujul este în topul național Prima Casă

Achiziția unei locuințe cu ajutorul programului Prima Casă va fi posibilă și de-a lungul anului 2016. Cel mai popular program guvernamental al Fondului Național de Garantare (FNG) va continua, fondurile alocate ridicându-se la 1,5 miliarde de lei. Banii vor fi de ajuns pentru doar 9.000 de români, deși în 2015, băncile au acordat de trei ori mai multe credite prin Prima Casă, potrivit portalului Imopedia.

Apărut pentru a impulsiona o piață imobiliară paralizată, Prima Casă intră în cel de-al optulea an de existență. Deși luaseră în calcul să pună capăt acestei inițiative, autoritățile au hotărât ca programul să se deruleze și în 2016, însă cu fonduri mai mici față de anii anteriori, acum în valoare de 333 de milioane de euro.

„Pentru 2016, au fost alocați 1,5 miliarde de lei. 1,3 miliarde sunt sume noi, iar 200 de milioane provin din rambursările creditelor anterioare. S-a redus marja ROBOR care intră în program, de la 2,5% cât a fost în decursul anului 2015, la 2%”, a subliniat Dan Suciu, purtător de cuvânt al Guvernului.

În 2015, valoarea medie a finanțării a fost de 37.000 de euro, deci banii alocați pentru anul aflat la început vor fi suficienți pentru garantarea a 9.000 de dosare. În condițiile în care băncile au acordat 30.000 de credite Prima Casă în anul trecut, se evidențiază intenția autorităților de a micșora influența în piață a programului.

„Rolul Prima Casă nu mai este, de multă vreme, unul stabilizator pentru piață, în adevăratul sens al cuvântului. A fost de mare succes, însă acum, băncile au lansat numeroase alte produse avantajoase, cu dobânzi atractive. A revenit puternic încrederea clienților, iar băncile nu mai resimt acea nevoie puternică de susținere din partea statului. Eliminarea Prima Casă ar avea un impact de ordin psihologic, mai mult decât economic, de aceea vom asista la un proces lent”, susține Marius Poenaru, broker de credite.

Din 2009, programul a înregistrat numeroase modificări, cât și o popularitate în creștere, ajungând să fie cel mai de succes produs administrat de FNG. De-a lungul anilor, 160.000 de români au apelat la această soluție pentru a-și cumpăra o locuință, iar mai puțin de 1% au ajuns în situația de a fi executați silit. 

Comenteaza