Clujul imobiliar. Cererea de locuinţe a crescut cu 49% în ultimul an, preferate fiind apartamentele noi

Clujul imobiliar. Cererea de locuinţe a crescut cu 49% în ultimul an, preferate fiind apartamentele noi

În ultimii trei ani, cererea de locuințe din cele mai mari șase orașe ale țării s-a majorat cu 76%, situându-se, astfel, la un punct de apogeu în momentul de față.

În perioada menționată, cel mai semnificativ avans, de 217%, a avut loc în Iași. În ciuda faptului că interesul cumpărătorilor s-a triplat, practic, prețurile din capitala Moldovei nu au resimțit o presiune foarte mare, întrucât oferta crescândă de apartamente noi a putut prelua o bună parte din noile solicitări. Majorări de peste 100% ale cererii au mai fost consemnate în Brașov (158%), Timișoara (104%) și Constanța (103%), în vreme ce, în București și Cluj-Napoca, a avut loc o creștere de 46% și, respectiv, 76%, conform unei statistici imobiliare.ro. 

Iași și Cluj, cele mai mari creșteri ale cererii

Pe parcursul ultimelor 12 luni, cererea pentru proprietăți rezidențiale (atât apartamente, cât și case) s-a majorat, cumulat, cu 17% în marile centre regionale. Creșteri fost înregistrate în toate acestea, însă amploarea variațiilor este foarte diferită: în fruntea clasamentului se află Iașiul și Cluj-Napoca, unde apetitul pentru achizițiile de locuințe este cu 49% și, respectiv, cu 41% mai ridicat decât în perioada similară a anului trecut.

Pe de altă parte, Bucureștiul a consemnat cea mai mică creștere anuală a cererii pentru proprietăți rezidențiale, anume 6% (ceea ce explică, parțial, scumpirile mai temperate din Capitală). De luat în calcul este însă și faptul că volumul cererii din așa-numitele orașe secundare este de patru până la cinci ori mai mic decât în București. În celelalte mari orașe ale țării, apetitul pentru achizițiile de locuințe a cunoscut, potrivit raportului citat, majorări anuale de două cifre: 12% în Constanța, 28% în Timișoara și, respectiv, 34% în Brașov.

Apartamente noi versus vechi

În ceea ce privește tipul de locuințe căutate de către potențialii cumpărători, cele nou-construite (apartamente și case finalizate după anul 2000) sunt în continuare majoritare, cu o pondere de 57% dintre căutările pe cele șase mari orașe (în creștere de la 56% în ultimul trimestru din 2017). Preferința pentru unitățile locative noi poate fi regăsită, punctual, doar în trei dintre cele șase orașe analizate, respectiv Cluj-Napoca (69%), Iași (67%) și București (62%). În celelalte trei centre regionale, apartamentele vechi sunt încă mai populare, cu o cotă de 46% în Timișoara, 43% în Constanța și, respectiv, 42% în Brașov.

Oferta de locuințe, în contrapunct cu apetitul pentru achiziții

La capitolul ofertă, raportat la perioada similară a anului trecut, numărul proprietăților disponibile spre vânzare s-a diminuat cu 5,9% la nivelul marilor orașe, pe fondul creșterii cererii și a numărului de tranzacții din piață. În contrapunct cu evoluția cererii, tendința de scădere a ofertei de locuințe explică, de altfel, tendința ascendentă a prețurilor.

Cinci dintre cele șase centre regionale au consemnat scăderi ale celui din urmă indicator în ultimul an, în frunte aflându-se Bucureștiul, cu un minus de 12,3%, acesta fiind urmat de Brașov (-6,2%), Constanța (-4,8%), Timișoara (-0,8%) și Iași (-0,2%). Excepția de la regulă o reprezintă Cluj-Napoca, unde numărul ofertelor de locuințe disponibile spre vânzare este cu 8,6% mai mare decât în urmă cu un an.

În ceea ce privește proprietățile nou introduse pe piață, în marile orașe a avut loc o creștere de 16,4% față de primul trimestru din 2017, tendința ascendentă fiind resimțită în fiecare dintre cele șase centre regionale. Cel mai mare avans a avut loc în Constanța (33,5%), orașul de la malul mării fiind urmat de Cluj-Napoca (33%), Iași (24,7%), Timișoara (21,9%), Brașov (16,8%) și, în cele din urmă, de București (6,2%).

Comenteaza