Clujul, în topul livrărilor de locuințe în România

Clujul, în topul livrărilor de locuințe în România

În topul livrărilor de locuințe din România în acest an se află Ilfov, București, Cluj, Constanța, Suceava și Iași.

Volumul de locuințe a căror construcție a fost terminată în primele nouă luni din acest an a depășit 40.000 de unități, potrivit Institutului Național de Statistică. Probabilitatea ca 2018 să fie cel mai prosper an din 2009 încoace este destul de mare, potrivit estimărilor Profit.ro

În ultimii 28 de ani au fost construite 1 milion de locuințe la nivel național, doar echivalentul a 12% din fondul total al țării, potrivit INS. Distribuția geografică a acestor locuințe arată un dezechilibru grav în dezvoltarea țării. Jumătate din volumul de unități locative dezvoltat în capitalism se regăsește în nouă județe, plus București.

Doar locuințele construite în capitală și județul Ilfov reprezintă 14% din volumul total livrat în acești ani. În perioada 1990-2017, în România, media locuințelor construite anual este de 39.000. Cel mai bun an a fost 2008, cu 67.000 livrate. 

În topul livrărilor de locuințe se află Ilfov, București, Cluj, Constanța, Suceava, Iași. În pofida unui potențial volum record de locuințe recepționate în 2018, numărul tranzacțiilor imobiliare a început să scadă din august în fiecare lună. Din august 2018, românii s-au oprit brusc din cumpărături și s-a observat o scădere de 30% a tranzacțiilor imobiliare, comparativ cu aceeași lună din 2017.

Această evoluție a început să aprindă spiritele în piața rezidențială, iar specialiștii vorbesc despre o posibilă reacție a populației la planul Băncii Naționale a României de a limita gradul de îndatorare la credite la 40%, ceea ce înseamnă că valoarea ratei lunare nu va putea depăși 40% din câștigul celui care se împrumută.

O altă explicație a acestui fenomen este că dezvoltatorii imobiliari au precontractat anul acesta un volum semnificativ de locuințe care vor fi livrate abia în următorii doi ani și care vor apărea ca tranzacții efective abia în momentul semnării contractelor de vânzare-cumpărare.   

 Informaţiile publicate pe site-ul ZCJ.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislația aplicabilă, doar în limita a 120 de caractere, cu citarea sursei 

⇒ Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte-ne pe Facebookpe Instagram, pe Youtube și pe LinkedIn

loading...
Comenteaza