Clujul lucrează la “orașul-satelit” cu 100.000 de locuitori

Clujul lucrează la “orașul-satelit” cu 100.000 de locuitori
Centru Regional de Excelență pentru Industrii Creative, prima clădire funcțională din Cluj Innovation City | Foto: CREIC
Clujul lucrează la “orașul-satelit” cu 100.000 de locuitori
Clujul lucrează la “orașul-satelit” cu 100.000 de locuitori

Cluj Innovation City (CIC), de pe Dealul Lomb, cel mai complex proiect al municipalității clujene, va avea 20.000 de angajați și 100.000 de locuitori și va presupune investiții de o jumătate de miliard de euro, a anunțat, într-un mesaj video, primarul Emil Boc, la Caravana Smart City.

“Avem aici 100.000 de studenți la 10 universități publice și private - mulți dintre ei angrenați în domeniul tehnologiei, în inovare. Sunt 73 de proceduri digitale implementate de noi în relația cu cetățeanul, care vor contribui la diminuarea surselor de corupție.

Toate vor contribui la diminuarea surselor de corupție, cu cât vom avea mai puține ștampile. Viitorul Clujului este cel digital, de aceea vor trece de la Made in Cluj la Invented in Cluj (de la fabricat în Cluj la inventat în Cluj, n. red.).

Vor dispărea slujbele repetitive și care plictisesc, vor apărea cele de inovare. Pregătim cel mai complex proiect din România de cercetare, inovare și IT, Cluj Innovation City, o investiție de 500 de milioane de euro, pe 200 ha, proprietate a municipalității, care va crea 20.000 de locuri de muncă și unde vor fi 100.000 de locuitori.

Vom atrage fonduri europene, alte fonduri internaționale, dar și participarea mediului de business în acest proiect care va reprezenta viitorul Clujului pentru următorii 10-20 de ani. În paralel vom derula cele trei mari proiecte de infrastructură: centura metropolitană, de 150 de milioane de euro, trenul metropolitan, în afara orașului pe 43 km, și metroul, în interiorul orașului”, a menționat Emil Boc.

Funcționarul public, eliminat de tehnologie

“Creșterea calității vieții în Cluj se va face prin tehnologie, altfel nu vom putea. Obiectivul nostru este să eliminăm cât mai mult funcționarul public din interacțiunea cu cetățeanul. Am făcut un minihub al tehnologiei din Cluj, dar vrem să facem un hub al inovării.

Avem deja două clustere de IT și șase din alte domenii. Avem universitățile, deci și resursa umană necesară. Primii pași spre Smart City au fost realizați aici în transport, energie, deja ne putem raporta și la alte orașe din această zonă a Europei”, detaliază viceprimarul Dan Tarcea.

330 de proiecte Smart City în România

“Sunt 330 de proiecte de Smart City în România, orașele Cluj-Napoca, Alba Iulia, Oradea fiind cele mai avansate. Au fost insulițe de asemenea inițiative, acum ne îndreptăm spre crearea unei industrii Smart City în țara noastră, mai ales că și guvernul lucrează la o asemenea strategie la nivel național. Eu am promovat Clujul oriunde am mers, din Amman în Dubai. Totuși, un bun proiect de Smart City, corect și complet, presupune implicarea a patru părți: autorități centrale și locale, zona academică, societatea civilă și companiile private - fără toate acestea nu se poate.

La Cluj lucrurile se concretizează mult mai bine: de la autobuze electrice s-a trecut la stații de încărcare pentru acestea, iar apoi la aplicații informatice pentru transportul public. Există bani pentru introducerea tehnologiei în România, mai mulți decât putem noi atrage, sunt și fonduri europene, asociația noastră a semnat și un acord de finanțare cu China”, remarcă Eduard Dumitrașcu, președintele Asociației Române pentru Smart City și Mobilitate (ARSCM).

500 de milioane de euro din China

“Important este că am trecut de la idei la fapte. În orice program de acest gen e obligatoriu să se implice atât Ministerul Energiei, cât și Ministerul Mediului. Cetățeanul trebuie să se afle în primul plan în orice proiect de eficiență energetică, iar consumatorul să aibă cuvântul final. Nu putem să ne îndreptăm către era digitală fără eficiența energetică, iar energia cea mai ieftină este cea care nu este consumată. Ideea ar fi să reducem cât mai mult consumul”, a spus Robert Tudorache, secretar de stat în Ministerul Energiei.

Caravana Smart City este un program de promovare a acestui concept și de informare a factorilor decidenți cu privire la noile tehnologii, a modalităților de implementare și oportunităților de finanțare. Primele orașe în care aceasta s-a oprit sunt Sibiu și Cluj-Napoca. Programul organizat de ARSCM reunește mediul academic, reprezentanții mediului de afaceri și comunitatea de IT.

În 3 aprilie, ARSCM a încheiat un acord de investiții în de 500 de milioane de euro cu China National Electric Engineering, una dintre cele mai importante companii de stat din această țară, finanțarea fiind destinată proiectelor Smart City din România. ARSCM este principala organizație a industriei Smart City din România, având ca obiectiv principal dezvoltarea comunităților creativ-inteligente din țară.  

Comenteaza