Câte firme și-au deschis ucrainenii la Cluj după invazia Rusiei. Domeniul preferat este - ați ghicit! - IT-ul

Câte firme și-au deschis ucrainenii la Cluj după invazia Rusiei. Domeniul preferat este - ați ghicit! - IT-ul
| Foto: ZIUA de CLUJ

Ucrainenii și-au mutat o parte din afaceri în România de la începerea războiului cu Rusia. O bună parte dintre firmele cu acționariat ucrainean deschise în România după începerea invaziei sunt la Cluj.

Se împlinesc doi ani de la invazia rusă în Ucraina, iar vecinii nostri greu încercați de război s-au reorientat spre multe locuri din România.

Unii au văzut țara noastră ca un mediu prosper pentru afaceri. Treptat, ucrainenii au început să își deschidă business-uri la noi, inclusiv în județul Cluj.

Clujul, pe locul 4 la numărul de firme ucrainene deschise de la invazia Rusiei

Județul Cluj ocupă locul al patrulea în clasamentul firmelor ucrainene deschise în România, cu 46 de firme înființate:

  • 41 în municipiul Cluj-Napoca
  • 1 în Florești
  • 1 în Dej
  • 1 în Jucu de Mijloc
  • 1 în Iclod 

Circa jumătate din firmele înființate de ucraineni în România (363) au fost în București, care conduce acest clasament. Podiumul este completat de Constanța, cu 68 de firme, respectiv Brașov, cu 58 de firme.

IT-ul, în vogă și pentru ucrainenii de la Cluj

Potrivit datelor ONRC obținute de Economedia, printre principalele domenii de activitate ale companiilor ucrainene înființate în județul Cluj se numără IT-ul (20 de firme) și serviciile de coafură și alte activități de înfrumusețare (8 firme).

De la începerea războiului, peste 775 de companii ucrainene au intrat pe piața din România.

În România, cele mai puține companii cu capital ucrainean au fost înființate în Caraș-Severin, Dâmbovița, Hunedoara, Olt și Teleorman, unde s-a înființat o singură firmă în fiecare oraș.

Din 2023 și până în prezent, adică în al doilea an de război, s-au înființat peste 300 de companii ucrainene în România, anul trecut fiind pe piață peste 450 de firme.

Comenteaza