Clujul produce 9 miliarde de euro pe an. De cinci ori mai puțin decât Bucureștiul

Clujul produce 9 miliarde de euro pe an. De cinci ori mai puțin decât Bucureștiul

Produsul intern brut (PIB) anual al județului Cluj se cifrează la 8,9 miliarde de euro, o valoare dublă față de 2008. Chiar și în aceste condiții, Clujul are un PIB mult mai mic decât capitala, fiind întrecut și de județele Timiș și Constanța.

România va avea anul acesta un PIB echivalent cu 200 miliarde de euro, dacă e să ne ghidăm după ultima prognoză în profil teritorial a Comisiei Naționale de Prognoză, potrivit unui studiu al platformei online Analize Economice.

La nivelul celor opt regiuni de dezvoltare, cele mai mari ponderi din PIB al României estimat pentru anul în curs vor fi deținute de Regiunea București-Ilfov (27,28%), urmată de Sud-Muntenia (12,11%) și de Nord-Vest (11,59%), din care face parte județul Cluj.

Raportat la situația din 2008, patru regiuni înregistrează anul acesta creșteri ale ponderilor deținute în economia națională și patru înregistrează scăderi. Regiunile București-Ilfov, Sud-Est, Nord-Vest și Centru sunt cele ce dețin o pondere mai mare în economia națională decât cea din 2008. Celelalte patru regiuni de dezvoltare înregistrează scăderi ale cotelor deținute față de 2008.

Datele Institutului Național de Statistică (INS) și cele ale Comisiei Naționale de Prognoză (CNP) permit calcularea greutatea economiei unui județ în cadrul regiunii de dezvoltare din care face parte. De asemenea, pe baza acestor date a fost calculată ponderea județelor în economia națională în 2008 și 2018, datele pentru anul în curs fiind o estimare pe baza CNP.

La nivel regional, în urma prelucrării datelor, se observă o concentrare a economică în județele fanion ale regiunii, indiferent dacă regiunea respectivă și-a crescut sau și-a diminuat ponderea deținută în economia națională în ultimul deceniu.

La nivelul regiunii capitalei, Bucureștiul și-a crescut ponderea în detrimentul Ilfovului între 2008 și 2018, iar estimarea pentru anul în curs arată că PIB al capitalei deține o pondere de 90,1% din economia regiunii, iar restul, de 9,9%, revine județului Ilfov.

Dintre județele ce au mari orașe ca reședință, cea mai mare concentrare economică de la nivel regional se înregistrează în Timiș, 50,2% din PIB al Regiunii Vest fiind produs în acest județ. Ponderea Timișului la nivel de regiune e în creștere față de 2008, când județul deținea o pondere de 47,7% din economia Regiunii Vest.

Al doilea județ care concentrează mult din economia regională e Constanța, 43,3% din PIB al Regiunii Sud-Est producându-se în acest județ. În cazul Constanței, avansul ponderii față de anul 2008 e mare, în acel an județul concentrând 35,3% din economia regiunii. Practic, toate județele din această regiune au pierdut din cotă în favoarea Constanței.

Județul Cluj este pe locul trei în ceea ce privește concentrarea PIB regional, 38,5% din ceea ce se produce anual în economia Regiunii Nord-Vest ținând de acest județ. Și în acest există o creștere a ponderii județului fanion în economia regională față de 2008 (34,9% din PIB al regiunii).

Celelalte județe fanion concentrează mai puțin din economiile regionale. Doljul deține 34,5% din PIB al Regiunii Sud-Vest Oltenia, Prahova 32,1% din PIB al Regiunii Sud-Muntenia, Iașiul 30,1% din PIB al Regiunii Nord-Est, iar Brașovul 29,1% din PIB al Regiunii Centru).

Pe lângă aceste opt județe și capitala, mai există alte 10 care au reușit ca între 2008 și 2018 să își crească ponderea deținută în economia regională. Este vorba de județele Alba și Sibiu în Regiunea Centru, Maramureș în Nord-Vest, Arad în Regiunea Vest, Suceava în Nord-Est, Călărași, Dâmbovița, Giurgiu și Ialomița în Sud-Muntenia și Gorj în Sud-Vest Oltenia.

“E un lucru îmbucurător, pentru că ne arată că, în unele regiuni, județele fanion nu iau tot caimacul. Cea mai echilibrată regiune e și cea mai săracă. Nord-Est are cele mai mici diferențe între ponderea deținută de județul fanion în PIB-ul regiunii (Iași 30,1%) și de județul codaș (Vaslui 8,8%).

Regiunea București-Ilfov e cea mai dezechilibrată economic, dar acest lucru e firesc, dacă ținem cont de diferența mare de populație între cele două componente ale regiunii. După regiunea capitalei, cele mai dezechilibrate regiuni din punct de vedere economic sunt Vest și Sud-Est, cu amendamentul că Sud-Est are mai multe județe, implicit o populație mai mare.

Deși există o tendință clară de concentrare economică în județele fanion ale regiunilor, e îmbucurător faptul că există alte județe care au reușit să-și crească cota în cadrul economiei regiunilor, iar multe din acestea, precum Maramureș, Suceava, Alba, Dâmbovița, Călărași Giurgiu, Ialomița, nu sunt favoritele la locul doi în cadrul regiunilor din care fac parte”, remarcă analistul Gheorghe Sofian.

 

Județele cu cel mai mare PIB (2018)
  • București               49,1 mld. euro
  • Timiș                        9,5 mld. euro
  • Constanța              9,1 mld. euro
  • Cluj                           8,9 mld. euro
  • Prahova                   7,7 mld. euro
  • Brașov                     6,5 mld. euro
  • Iași                            6,0 mld. euro
  • Ilfov                          5,3 mld. euro
  • Argeș                       5,2 mld. euro
  • Dolj                          5,1 mld. euro
Surse: INS, CNP
Comenteaza