Clujul şi-a reluat creşterea la preţul locuinţelor

Clujul şi-a reluat creşterea la preţul locuinţelor
Cinci oraşe se găsesc în topul majorărilor de preţuri la proprietăţile rezidenţiale în trimestrul II, realizat de Eurobank Property Services (EPS). Municipiile Galaţi, Ploieşti, Cluj-Napoca, Iaşi, Timişoara au avut cele mai mari creşteri în trei luni.

„Galaţi şi Ploieşti prezintă cele mai mari creşteri trimestriale, fiind cel mai probabil afectate şi de rata de eroare statistică, deoarece performanţele din ultimul an şi pe perioada ultimilor cinci ani ale acestor două oraşe sunt negative şi nu reprezintă performanţe deosebite în cadrul grupului marilor oraşe cuprinse în indexul EPS. Însă Cluj-Napoca, Iaşi şi Timişoara ocupă poziţiile de top cu o combinaţie de creştere trimestrială şi în ultimul an, toate cifrele aferente variind în intervalul sustenabil dintre +2,4 şi +6,5%. În topul privind rezultatele pe termen scurt şi mediu, Iaşi înregistrează cel mai bun rezultat în ultimii cinci ani, cu o rată de scădere a preţurilor de la momentul de vârf al pieţei de 6,2% în medie pe an, acesta fiind urmat de Galaţi, cu o scădere anuală de 8,4% sau o scădere totală de 35,6%. Restul marilor oraşe au înregistrat o scădere mai abruptă a preţurilor medii pentru proprietăţi rezidenţiale în ultimii cinci ani", conform raportului EPS.

Indicele a înregistrat o uşoară creştere în cursul trimestrului II, similară celei din primul trimestru. În ultimii cinci ani, începând cu momentul de vârf al pieţei, înregistrat la mijlocul lui 2008, preţurile pentru proprietăţile rezidenţiale din România au înregistrat o scădere medie anuală de 9,2%, rezultând o reducere de 38,3%. Preţurile în Bucureşti Centru s-au redus în trimestrul II cu 4,8%, continuând scăderile similare din perioada anterioară. Preţurile în Bucureşti Periferie au crescut cu 4,4%, contribuind la o stabilizare la nivelul întregului an, cu o scădere marginală de 0,7% în perioada ce a început din al doilea trimestru al anului trecut. Preţurile în judeţul Ilfov au continuat să scadă, înregistrând o reducere cu 8% pe durata ultimelor patru trimestre.

Dunăre & Mare şi Muntenia conduc în topul creşterilor de preţ la nivelul diviziilor EPS, cu creşteri de 6,5 şi 5,2%. Sud, Vest şi Moldova au avut urcări ale preţurilor pentru al doilea trimestru la rând. Moldova este divizia cu cea mai mică rată medie de scădere în ultimii cinci ani la nivel naţional, de 5% pe an sau cu o reducere totală a preţurilor cu 22,5% de la momentul de vârf al pieţei. La nivel naţional, proprietăţile vechi au depăşit ca performanţă unităţile noi în ultimul trimestru, înregistrând creşteri, pe când ultimele au avut scăderi. Indicele include evoluţia istorică începând cu 2005. EPS este o subsidiară a grupului Eurobank.

 

Etichete
Comenteaza