Clujul, Smart City

Clujul, Smart City
Primarul Emil Boc le-a cerut informaticienilor să îl ajute la introducerea în oraş a mai multor platforme electronice care să elimine birocraţia din instituţii, să dezvolte turismul şi transportul în comun.

Conducerea asocierii informatice cu sediul la Cluj vrea să îşi adapteze produsele cerinţelor zonei metropolitane, pentru ca mai apoi acestea să devină viabile pe plan internaţional.

"În Cluj Innovation City (CIC), proiectul cel mai ambiţios al Cluj IT Cluster (CITC), estimăm că vor fi create 25-30.000 de locuri de muncă, majoritatea pentru dezvoltatori de soluţii care să poată fi aplicate în Zona Metropolitană Cluj-Napoca (ZMC), pentru ca mai apoi acestea să poată fi extinse în Transilvania, în România şi ulterior exportate în afara graniţelor ţării", a subliniat preşedintele CITC, Alexandru Tulai, în cadrul evenimentului IT Days. „Acesta este cel mai important cluster la nivel naţional. E nevoie de un volum impresionat de muncă în IT numai în ZMC, însă cu o colaborare între administraţia publică, mediul universitar şi cel de afaceri. Primăria a venit cu o componentă logistică fundamentală pentru CIC. Universităţile au echipe şi centre de cercetare, dar ideile sunt într-o formă strict academică, trebuie să ai cerere din comunitate. CIC va avea patru mari cartiere ce reprezintă direcţiile principale în Europa: bioeconomie, sănătate, IT şi energie verde, contributorii fiind universităţile. Se gândeşte o dezvoltare prin teme alese de economie şi nu invers, după care se va face transferul tehnologic în comunitate", susţine Tulai. Proiectul CIC va avea două componente: incubatorul şi acceleratorul. „Partea de incubator înseamnă că aduci tânărul şi îi pui la dispoziţie totul la vârful degetului ca să îşi valorifice ideile, iar cea de accelerator, ca produsul creat să fie unul sustenabil, să se vândă", a menţionat şeful CITC.

„Avem pregătite în zona Lomb 202 ha pentru a face un oraş în oraş. În Centrul Regional de Excelenţă pentru Industrii Creative, care va fi funcţional din 2015, vor fi găzduite 26 de întreprinderi mici şi mijlocii, fără să plătească vreo chirie. După doi ani se pot muta în oraş, iar în locul lor să vină alte firme. Vrem să facem un drum de acces cu patru benzi în Lomb. Clujul este capitala IT a României", afirmă primarul Emil Boc. Acesta a cerut sprijinul informaticienilor pentru principalele proiecte pe care le are în vedere. "Vrem să facem un adevărat Smart City, un oraş care foloseşte soluţii inteligente şi tehnice moderne pentru a uşura viaţa cetăţenilor. Dezvoltăm plata prin SMS a parcărilor, a taxelor şi impozitelor locale, programarea online a căsătoriilor, plăcuţe pe monumente şi clădiri istorice cu codul QR scanat. Vă voi lansa propunerea de a lucra la mai multe platforme, cum ar fi plata biletelor de autobuz prin SMS sau plata impozitelor şi taxelor de pe telefonul mobil. Vrem să fructificăm acest avantaj competitiv pe care îl are Clujul", a spus Boc. Primăria îşi propune lansarea unei platforme inteligente, prin care orice locuitor va putea încărca o imagine sau un film cu o situaţie din oraş sau de pe strada sa pe care să o trimită primăriei pentru a fi rezolvată în cel mai scurt timp.

Informaticieni reuniţi

IT Days adună la Cluj, timp de două zile, atât specialişti internaţionali, cât şi reprezentanţi din industria software locală. Evenimentul este structurat în funcţie de temele abordate: inovaţia şi tehnologia în IT în prima zi, antreprenoriatul în ziua a doua. Subiectele tehnice se referă la arhitectura sistemelor, programare, testare, tehnologii SAP, direcţii de cercetare, project management, design adaptiv, securitatea aplicaţiilor web.

 

 

Comenteaza