Clujul, umăr la umăr cu Bucureștiul pentru cea mai bună zonă de afaceri din România
- Scris de Ziua de Cluj
- 05 Mai 2021, 15:32
- Economie
- Ascultă știrea
Județul Cluj este principalul competitor al capitalei în Topul Forbes al celor mai bune zone pentru afaceri în țara noastră în 2021. Acesta este mai bine plasat decât Bucureștiul la calitatea vieții, costurile de zi cu zi, puterea de cumpărare, nu și la chirie, transport rapid sau prețurile produselor alimentare. Iată principalele coordonate ale Clujului, surprinse de Forbes.
- Când vorbim despre orașe în plin avânt, Cluj-Napoca se află în lumina reflectoarelor. Cu o evoluție constantă și dinamică, orașul de pe Someș este unul dintre competitorii capitalei, depășind Bucureștiul în aspecte legate de calitatea vieții sau de condițiile de trai. De altfel, cele două mari orașe se află într-o competiție de ani buni, atât din punct de vedere socio-economic, cât și în ceea ce privește atragerea interesului străinilor.
- Județul Cluj punctează mai bine decât capitala în ceea ce privește nivelul de trai și costurile de zi cu zi. Potrivit datelor de la centrul Numbeo, prețurile de consum în Cluj-Napoca sunt mai mici cu 5% decât în București, însă indicatorul nu include prețul chiriilor. Dacă luăm și acest aspect în considerare, totalul prețurilor de consum plus chiria este mai redusă cu 3,73% decât în capitală.
- Prețul la restaurante în Cluj-Napoca este mai mic cu 10%, însă diferența este compensată de alte aspecte. Costul chiriilor în raport cu veniturile rămâne o problemă în orașul de pe Someș, unde chiria este mai mare cu 0,05% față de București, iar prețul produselor alimentare plusează cu 0,79%.
- La puterea de cumpărare locală, Cluj-Napoca depășește Bucureștiul cu 10,37%. Competiția dintre cele două orașe se susține la mai multe niveluri, inclusiv în ceea ce privește conturarea unui spațiu primitor pentru tinerii din toată țara, și chiar și pentru cei de peste hotare. Cluj-Napoca este un puternic centru universitar, cu 11 instituții de învățământ superior și cu o deschidere amplă în afara granițelor.
- Și pentru că atunci când te gândești la Cluj, primele caracteristici sunt legate de sectorul IT, parcuri industriale și clădiri de birouri, nu este de mirare că este o economie pe care marii investitori mizează. În sectorul IT, remarcăm prezența unor giganți tehnologici, precum Google, Microsoft, Emerson sau Endava. Clasamentul primelor 10 cele mai importante companii din județ după cifra de afaceri este dominat de companii străine. Excepție fac doar Punctual Comimpex și compania de stat Distribuție Energie Electrică România.
- Anul trecut, valoarea produsului intern brut s-a ridicat la 54,2 miliarde de lei, locul doi la nivel național. Potrivit datelor Comisiei Naționale de Prognoză, județul ar putea înregistra, în 2024, o creștere până la 75,8 miliarde de lei. Venitul mediu net lunar s-a ridicat la 3.728 în 2020, imediat după București, fapt ce afișează competiția dintre cele două centre de dezvoltare socio-economică.
- Rata șomajului a fost de 1,7% în 2020, însă CNP indică faptul că, în următorii patru ani, ar putea coborî la 0,9%. Evoluția economică a județului este justificată de infrastructura în plină modernizare. Clujul reprezintă un nod de transport rutier, feroviar și aerian, iar dezvoltarea sa este favorizată și de Aeroportul Internațional Avram Iancu, pe locul doi, după București, la numărul de pasageri îmbarcați, de 900.000 de persoane în 2020, însă putem lua drept referință 2019, atunci când a fost înregistrat un număr cu 69% mai mare.
- Pentru că lipsa metroului în Cluj-Napoca a reprezentat până acum un capitol câștigat de capitală, Consiliul Județean Cluj a emis, în martie 2021, certificatul de urbanism pentru viitoarea linie de metrou, în lungime de aproximativ 20 km.
JUDEȚUL CLUJ
REGIUNE DE DEZVOLTARE: Nord-Vest
POPULAȚIE DUPĂ DOMICILIU: 737.992
INDUSTRII PRINCIPALE: IT, producție, auto
PIB (MLD. LEI): 54,2
ISD / CAPITA (MII EURO): 1.084
SALARIU MEDIU NET LUNAR 2020 (LEI): 3.728
ȘOMAJ LA SFÂRȘITUL ANULUI 2020 (%): 1,7
PROIECTE SMART: 54
LOCUINȚE LA 1.000 DE LOCUITORI (2019): 474
CIFRA DE AFACERI (MLD. LEI): 69,4
PROFIT NET (MLD. LEI): 6,5