Video Foto Clujul vrea să producă alimente pentru arabi. Show cu tauri, cai și tractoare la Agraria

O unitate de producție de brânzeturi de oaie pentru Iordania și o fabrică de bere în Irak sunt proiectele cu care AgroTransilvania Cluster (ATC) Cluj vrea să se impună în lumea arabă. Profesioniștii din agricultură au expus coordonatele pe care aceasta se va axa la cea mai mare expoziție de profil a Transilvaniei, Agraria.

Șansa Clujului: produsele de nișă

“Există o mare presiune care vine din afara României asupra sectorului agroalimentar. Nu ne putem bate nici acum, nici în viitor cu marile lanțuri internaționale de magazine, dar putem să ne afirmăm pe anumite nișe pe care le stăpânim și care ne plac, să intrăm pe noi piețe. Nu trebuie să acceptăm nici tot ceea ce se impune de la Bruxelles, de acolo vin și lucruri bune, dar pentru aceasta trebuie să fim acolo, să facem lobby.

România nu are nicio intrare pe piața mediteraneană, însă ATC a fost solicitat acolo. Grecia, Irak, Iordania pot fi noi piețe. Am fost solicitați să facem o fabrică de bere în Irak, dar și o unitate de procesare a laptelui de oaie la Cluj cu produse pe care să le livrăm în Iordania. Pentru a derula proiectele pe care le avem în vedere ne vom înscrie pe toate programele cu finanțare europeană, inclusiv pe Programul Operațional Regional”, a anunțat Felix Arion, director executiv al ATC.

Clujul vrea să producă alimente pentru arabi

Comorile de pe pajiștile Transilvaniei

“În zona Clujului avem cele mai bogate pajiști din lume chiar dacă ele s-au format prin defrișări masive de păduri. Albăstrelul transilvan este o floare pe care nu o mai găsim nicăieri în Europa și care ar trebui să fie pe eticheta tuturor produselor locale de aici, că e brânză, că e șuncă, la fel specii de fluture maculinea, unici în lume. Dacă vom promova însă pășunatul excesiv nu vom mai avea nimic din aceste comori naturale peste 20 de ani, indiferent de câți bani vom aduce de la UE.

În Franța, Anglia se toarnă bani pentru protejarea unor specii în număr minuscul care oricum vor dispărea, iar noi nu avem grijă de ale noastre, care sunt în număr mult mai mare. Activități precum datul cu coasa sau cu sapa, cu efect blând asupra mediului, sunt în curs de dispariție la noi, însă ele pot fi înlocuite cu modalități moderne, de tehnologie”, spune Lazlo Rakosi, managerul Sitului Natura 2000 Dealurile Clujului Est.

Clujul vrea să producă alimente pentru arabi

Europa promovează un nou tip de agricultură

Viitorul agriculturii cu înaltă valoare naturală (HNV) promovat în Uniunea Europeană, exemple de bune practici și modele de succes din România au fost prezentate la Agraria. Principalele teme dezbătute au fost măsurile destinate HNV în noua Politică Agricolă Comună, unicitatea pajiștilor din Transilvania, soluții inovatoare pentru depozitarea gunoiului de grajd, inovări în agricultura în zona Târnava Mare, soluții de finanțare destinate micilor fermieri, oportunități și bariere în dezvoltarea unor produse locale în zona dealurilor Clujului.

HNV se practică în zone în care activitățile constrângerile naturale împiedică producția intensivă și presupune îndeosebi creșterea animalelor. Proiectul este finanțat prin programul Orizont 2020 cu scopul de a dezvolta inovații care sprijină sistemele agricole în zone cu valori naturale excepționale din Europa: Bulgaria, Croația, Franța, Grecia, Irlanda, Portugalia, România, Spania, Suedia și Marea Britanie.  

Clujul vrea să producă alimente pentru arabi. Show cu tauri, cai și tractoare la Agraria

350 de expozanți din 11 țări europene au participat la Târgul Agraria, eveniment care a avut loc în perioada 19 - 22 aprilie, în Parcul Industrial Tetarom III din Jucu. Consiliul Județean Cluj a fost reprezentat de două dintre entitățile înființare și finanțate de acestea, ATC și Asociația Produs de Cluj. APC a fost prezentă cu 21 de standuri, iar ATC a ocupat un stand de 200 mp.

Agraria își propune să constituie un loc important de întâlnire pentru fermieri, specialiști, manageri și autorități din domeniul agriculturii, o platformă de comunicare optimă unde participanții pot încheia contracte noi, pot consolida relații cu clienți tradiționali și pot discuta despre tendințele și inovațiile apărute în agricultură, industrie alimentară și zootehnie.

Clujul vrea să producă alimente pentru arabi

Licitații live și demonstrații auto

Licitațiile de vite și tauri Angus au fost printre cele mai urmărite de către spectatori, într-un spațiu gen "coridă", cu tribune. Printre animalele expuse în țarcuri s-au numărat oi, vaci sau cai. Demonstrațiile de tehnică auto, cu tractoare sau utilaje de ultimă generație, au adunat și ele mulți privitori. De asemenea, standurile cu produse la grătar și cele de bere au fost luate cu asalt, mai ales că zilele din weekend s-au dovedit a fi deosebit de călduroase. 

 

Clujul vrea să producă alimente pentru arabi

Comenteaza