Cluster agricol la Cluj

Cluster agricol la Cluj
Clujul are de azi cluster agricol, în care intră, în afară de producători şi autorităţile locale, şi o serie de reţele de supermarket-uri.

Clusterul agricol a fost constituit astăzi la Consiliul Judeţean Cluj, unde vicepreşedinţii Ioan Oleleu şi Vakar Istvan, dar şi reprezentanţi ai Camerei de Comerţ şi Industrie, ai universităţilor din oraş, consilieri judeţeni şi producători, au asistat la prezentarea clusterului, de către consultantul Ciprian Morcan.


"În ultima perioadă se pune un accent foarte mare pe ceea ce înseamnă dezvoltarea durabilă pe diverse sectoare de activitate", explică Oleleu. "Am considerat oportun să pornim această iniţiativă, care în linii mari îşi propune crearea şi implementarea unei strategii care să pună la punct tot ceea ce înseamnă domenii de activitate din sectorul agroalimentar, inclusiv procesare".
Asociaţia ce urmează să fie înfiinţată are un act constitutiv, ce ar urma să fie semnat peste două săptămâni, timp în care membrii pot face sugestii şi adnotări.

"Nu vom putea fi competitivi pe piaţa europeană dacă nu ne vom constitui într-o formă asociativă puternică", a explicat şi Vakar motivul instituirii clusterului.

Morcan a mai înfiinţat prin firma sa Hygia Consult SRL un cluster în urmă cu aproape un an, pentru industria mobilei, Cluster Mobilier Transilvan. Atunci, spune Morcan, clusterul a marşat pe un pachet integrat de 24 de proiecte cu finanţare europeană, în valoare totală de 24 milioane de euro.

La constituirea clusterului agricol din Cluj au fost invitate şi o serie de reţele de supermarket-uri - Carrefour şi Auchan, dar şi mai multe asociaţii - a crescătorilor de ovine şi respectiv bovine, Asociaţia Bioagricultorilor şi asociaţia Udătorilor.

Etichete
Comenteaza