Comercianții de pește din Cluj și alte județe, amendați cu aproape 150.000 lei după controale fulger. Neregulile găsite de ANSVSA

Comercianții de pește din Cluj și alte județe, amendați cu aproape 150.000 lei după controale fulger. Neregulile găsite de ANSVSA
| Foto: Facebook/Paul Anghel

ANSVSA a efectuat mai multe controale la operatorii din Cluj și alte județe care comericalizează pește și produse de pescuit.

Inspectorii sanitari-veterinari au aplicat 13 sancţiuni contravenţionale, în valoare de 149.400 lei, după o acţiune de verificare a originii şi trasabilităţii peştelui şi a produselor din pescuit la 57 de operatori din 22 de judeţe, informează Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), într-un comunicat postat pe site-ul oficial.

De asemenea, a fost reţinută oficial şi trimisă spre neutralizare o cantitate de 464 de kg de peşte, pentru lipsa elementelor de identificare.

Amenzi de aproape 150.000 lei pentru comercianții de pește din Cluj și alte județe

„ANSVSA a desfăşurat, în data 10 aprilie, o acţiune de verificare a originii şi trasabilităţii peştelui şi a produselor din pescuit. Verificările au avut loc în 22 de judeţe (Alba, Bacău, Bihor, municipiul Bucureşti, Brăila, Buzău, Călăraşi, Cluj, Constanţa, Galaţi, Hunedoara, Ialomiţa, Iaşi, Ilfov, Neamţ, Prahova, Suceava, Timiş, Tulcea, Vaslui, Vâlcea şi Vrancea), unde au fost verificaţi 57 de operatori. În urma controalelor, inspectorii sanitari-veterinari şi pentru siguranţa alimentelor au constatat abateri de la legislaţie privind: etichetarea produselor, respectarea normelor privind întreţinerea igienică a spaţiilor, recipientelor, ambalajelor şi a utilajelor de lucru şi respectarea termenului de valabilitate al produselor", se arată în comunicat.

ANSVSA afirmă că pentru neconformităţile constatate la unităţile verificate din judeţele Bacău, Brăila, Cluj, Galaţi, Iaşi, Suceava, Vaslui, Vâlcea şi Vrancea au fost aplicate 13 sancţiuni contravenţionale în valoare de 149.400 lei. De asemenea, a fost reţinută oficial şi trimisă spre neutralizare o cantitate de 464 de kg de peşte (pentru lipsa elementelor de identificare), iar pentru cantitatea de 1.165 kg de peşte s-a dispus sechestru, până la eliberarea buletinului de analiză.

Cu ocazia acestor controale, au fost recoltate 44 de probe în vederea efectuării examenelor de laborator pentru determinarea metalelor grele (plumb, cadmiu) şi pentru determinarea gradului de prospeţime.

Potrivit sursei citate, controalele ANSVSA cu această tematică vor fi întreprinse şi în perioada următoare.

Comenteaza