Comerţ german în drumul spre aeroport

Comerţ german în drumul spre aeroport
Lidl vrea să se instaleze pe strada Aurel Vlaicu, în vecinătatea BauMax. Actualul proprietar
al terenului, Grup 4 Instalaţii, mai rămâne cu 1,4 ha pentru construcţii mixte.

Lidl urmează să preia un teren de 6.000 mp, după eliberarea autorizaţiei de construire. Anul trecut retailerul a dat în folosinţă încă două unităţi în Cluj-Napoca, dar a ratat prezenţa în zona aceleiaşi artere Aurel Vlaicu, unde a mai avut o tentativă de magazin, dar în vecinătatea Expo Transilvania.

Societatea Grup 4 Instalaţii a solicitat luni, la şedinţa Comisiei Tehnice de Amenajare a Teritoriului şi Urbanism (CTATU), avizul pentru Planul Urbanistic de Detaliu ce reglementează construirea unui spaţiu comercial Lidl, pe str. A. Vlaicu nr. 182. Conform proiectantului care a susţinut documentaţia, "magazinul standard" Lidl va avea acces principal pentru clienţi din str. A. Vlaicu. Membrii CTATU au solicitat însă revenirea proiectului, cu un Plan Urbanistic Zonal, din care să reiasă modalitatea de reglementare a terenului ce rămâne disponibil şi rezolvarea circulaţiilor. "Proiectul va intra cu prioritate în şedinţa comisiei după ce arhitecţii vin cu detaliile suplimentare. Nu vrem să dăm un mesaj negativ către Lidl, eu susţin un astfel de proiect", a dat asigurări primarul Emil Boc, cel care conduce întrunirile CTATU.

„Şi către Grup 4", a amintit arhitectul Adrian Iancu, membru al CTATU. Grup 4 Instalaţii face parte dintr-un grup de companii din construcţii cu acţionariat comun, alături de ACI Cluj, companie responsabilă de lucrări la stadionul Cluj Arena, la Parcul Central, dar intrată în conflict cu primăria pe tema construirii Sălii Polivalente. Proprietarul terenului va propune construcţii mixte pe terenul de 1,4 ha rămas disponibil, conform conducerii Grup 4. "Vom propune funcţiuni diferite pentru restul de suprafaţă, o zonă mixtă pentru birouri, comerţ, locuinţe. Deocamdată nu avem un contract semnat pentru acest teren. În schimb, cei de la Lidl sunt pregătiţi de lucru. Ei de fapt vor să facem acest magazin încă din toamnă, dar procedura a durat destul de mult", a menţionat Ioan Aşchilean, preşedintele Grup 4 Instalaţii.

Lidl urmează să se instaleze pe un teren de 6.000 mp deţinut acum de Grup 4 Instalaţii, pe fosta platformă IRA, unde magazinul de discount va fi vecin cu unitatea de bricolaj a austriecilor de la BauMax. La fel ca în cazul retailerului de bricolaj, Lidl preia terenul doar după ce există siguranţa că pe suprafaţa respectivă poate fi ridicată unitatea de retail. În aceste condiţii, proprietarii terenului sunt cei care gestionează procesul până la faza obţinerii autorizaţiei de construire, tranzacţia urmând să aibă loc abia după această etapă. Compania care deţine terenul, Grup 4 Instalaţii, este cea care va executa şi lucrarea, la fel ca în cazul BauMax, magazin ridicat tot pe o parte a terenului deţinut anterior de compania clujeană.

În cazul unităţii de bricolaj de pe str. A.Vlaicu, deschisă anul trecut, documentaţiile necesare obţinerii avizelor de construire au fost realizate pentru PVN România, constructor al magazinelor BauMax în ţara noastră, şi pentru Grup 4 Instalaţii, proprietară a terenului din Someşeni. Conform planurilor prezentate în şedinţele anterioare ale CTATU, pe un teren de 4,8 ha de pe A. Vlaicu, BauMax avea alocaţi 12.000 mp, iar 5.600 mp erau destinaţi unui hipermarket în vecinătate. După obţinerea autorizaţiei pentru unitatea de bricolaj, un teren de 28.000 mp a fost preluat de BauMax, conform informaţiilor de la acea dată. Acum, încă 6.000 mp sunt detinaţi operatorilor Lidl, conturând un posibil parc de retail în zonă.

Retailerul german de discount Lidl este unul dintre lanţurile cu planuri de expansiune pe piaţa locală. În decembrie, acesta a deschis noul magazin amenajat pe Bd. 21 Decembrie 1989, într-un spaţiu al complexului ridicat de fondul Portico Investments pe un fost teren al producătorului de lactate Napolact. O altă unitate a fost amenajată şi deschisă anul trecut pe o parte din platforma Ruttrans de pe Calea Baciului. Anul trecut a căzut contractul propus prin care Lidl urma să preia un teren pentru un nou magazin în Mărăşti, lângă Expo Transilvania. Lidl urma să preia o suprafaţă de 5.000 mp în zona Expo Transilvania de la compania Nervia, înţelegere pentru care s-a încheiat un antecontract în 2009. Aceasta a căzut însă la începutul anului trecut, fiindcă proprietarul nu a reuşit să obţină autorizaţia de construire care să garanteze că Lidl îşi poate construi magazinul.

 

 

Comenteaza