Competiţia Urbaniada, la a doua ediţie. Clujul a fost printre finalişti

Competiţia Urbaniada, la a doua ediţie. Clujul a fost printre finalişti
Proiectul de reactivare a cinematografului Arta din Cluj-Napoca s-a numărat printre cele şase finaliste ale primei ediţii a competiţiei Urbaniada, iniţiată de The Institute şi de ING Bank.

Demersul de la Cluj al Asociației Arta în Dialog a readus la viață un cinematograf cu o istorie bogată, strânsă pe parcursul a peste 100 de ani de funcționare. Cele şase proiecte din acest an au fost selectate dintre cele 83 înscrise. A doua ediţie a concursului va beneficia de o finanțare de 250.000 de euro. 
 
Arhitecți, urbaniști, publicitari sau membri ai organizațiilor din sectorul asociativ care au în plan creșterea calității vieţii în spațiul urban prin proiecte de arhitectură, urbanism sau intervenții publice sunt invitaţi să se înscrie până la 19 decembrie. 
 
Proiectele înscrise vor viza o varietate cât mai mare de soluții care pot conduce la îmbunătățirea experienței urbane a populației din orașe sau la rezolvarea unor probleme specifice spațiului comun din orașele românești, pornind de la cercetări deja existente sau de la experiențe documentate ale aplicanților în comunitatea căreia se adresează proiectul propus. 
 
Se caută proiecte cu impact asupra unor comunități din orașele cu peste 100.000 de locuitori, care implică fie acțiuni comunitare, fie intervenții în spațiul public sau spațiul privat de interes public. Lista cu finaliștii celei de-a doua ediții va fi făcută publică pe 30 ianuarie. Primele opt proiecte vor intra ȋn faza a doua, iar lista celor câștigătoare va fi anunțată până pe 1 martie.
 
Cel mai vechi cinematograf din țară şi-a redeschis porţile pentru public în august, după cinci ani. Acesta a fost închis în 2011 după plecarea operatorului RADEF RomâniaFilm. El a mai funcţionat doar pe perioada Festivalului Internaţional de Film Transilvania, iar în ultimii doi ani a găzduit câteva conferinţe în cadrul Zilelor Arhitecturii. După ce clădirea a fost retrocedată, noii proprietari - Andrei și Monica Sebestyen - au declarat că își doresc să mențină statutul sălii de cinema.

Comenteaza