“Copacul prințesei” prinde rădăcini la Cluj. Profit: 20.000 euro/ha FOTO

“Copacul prințesei” prinde rădăcini la Cluj. Profit: 20.000 euro/ha FOTO
Martin Bikfalvi a plantat un arbore de Paulownia în curtea agenției de turism Calibra, iar în cinci ani acesta s-a făcut de 5 m. Când a venit criza nu a mai dus turiști în Spania, ci a adus de acolo plopul energetic, cu cel mai mare ritm de creștere din lume.

“Noi duceam turiști în Egipt, Turcia, Spania, dar au venit crizele: prima, cea financiară, din 2008, apoi, după 2010, cele din Egipt, Tunisia, unde noi aveam o expunere de 80%. Nu am închis, dar nu mai organizăm noi chartere, grupuri mari de turiști. În una dintre vizitele mele din Spania am ajuns și la aceste plantații de Paulownia, acolo există chiar un institut care de 20 de ani se ocupă de aclimatizarea acestei plante energetice cu origini în China și Thailanda. 

postimage

În Europa a ajuns de fapt mai demult, în grădinile palatelor din Franța, unde era denumită “copacul prințesei”, dar era folosită doar în scop ornamental. Inclusiv dictatorul Nicolae Ceaușescu a dat ordin, în anii ‘70, după o vizită în China, ca trei institute de cercetare din România să aclimatizeze aici soiuri sălbatice de Paulownia, însă acest lucru nu s-a reușit. Spaniolii au creat un hibrid după multe încrucișări, tratamente, îngrijiri, fertilizări ale solului, din soiul Tomentosa. Aici aducem Cotevisa, hibrid cultivat cu succes”, povestește Bikfalvi, fostul președinte al Asociației Naționale a Agențiilor de Turism pe Regiunea Nord-Vest.

Prima plantație din Cluj a fost înființată la Huedin, pe 15 ha, dar va ajunge la 150. Paulownia GreenE a devenit de anul trecut furnizorul de termie al orașului: centrala veche va fi înlocuită cu una de înaltă eficiență, ce va produce prin cogenerare energie termică și electrică, folosind ca materie primă biomasa, respectiv deșeurile de proveniență lemnoasă. Investiția se ridică la 4,6 milioane de euro. Până acum cantitatea de Paulownia folosită la centrală este de 10%, iar pe măsura creșterii plantației procentul din aceste reziduuri lemnoase se va majora. 

Înșelați de "băieții deștepți"

Întreprinzătorul clujean este acum nu numai producător, ci și consultant pentru cei care vor să înființeze astfel de plantații, în Bihor, Satu Mare, Arad, Timiș, Tulcea sau Giurgiu. “Cei care își închipuie că dau 4.000 de dolari pentru un hectar de plantație, iar peste 3-4 ani culeg zeci de mii de dolari din copaci se înșală. Contează mulți factori: poziționarea terenului, calitatea solului, drenarea terenului, tratamentele, irigarea.

Au fost "băieți deștepți" care au adus niște semințe din China, le-au aruncat într-o seră, iar cei care le-au cumpărat s-au trezit că nu le-a crescut nimic. Sunt 27 de soiuri naturale de Paulownia și doi hibrizi. Cele autohtone nu au nicio șansă aici. România nu poate produce cât se solicită de la fabricile din străinătate și din țară; celor care li se oferă consultanță au desfacerea asigurată, nu riscă să rămână cu producția nevândută”, spune Bikfalvi.

Crește în 4 ani cât bradul în 75

Paulownia este copacul cu cel mai mare ritm de creștere din lume: în 4 ani ajunge cât bradul în 75 sau fagul și stejarul în 35-40. Din el se poate obține 70% cherestea și 30% biomasă. Lemn de esență tare, are o putere calorică de 4.211 Kcal/kg, iar cheresteaua ajunge până la 6 m, fără noduri. Lemnul este foarte ușor. Cheresteaua se folosește la producția de mobilier, iahturi.

Arborii pot fi folosiți și împotriva alunecărilor de teren (au rădăcini pivotante, de 8-12 m), ca perdele forestiere și protective, pentru amenajarea de parcuri, mai ales că au o mare capacitate de absorbție a dioxidului de carbon. Dintr-o plantație matură de 1 ha se pot obține 700-900 kg de miere. Hibrizii Cotevisa, aclimatizați în Europa, rezistă la temperaturi de la -30 la +45 de grade Celsius. 

 

postimage

Copacii se plantează o dată, iar în 10 ani se taie de trei ori, având capacitate de regenerare, și aduc venituri substanțiale investitorilor. Investiția inițială este de 4-5.000 euro/ha, iar la prima recoltare, care se face iarna, se obțin 24.000 de euro. Rezultă o medie anuală a venitului de 10.000 de euro/ha în cei 10 ani de existență a plantației. Pentru o producție constantă în fiecare an, nu în etape, se recomandă plantarea, respectiv recoltarea succesivă, pe suprafețe diferite. 

Perioada de plantare recomandată este aprilie-mai, prețul unei plante fiind de 6,2 euro. Pentru eficientizarea costurilor de plantare și de exploatare sunt necesari 600 de puieți la hectar, plantați la distanță de 4 m. Suprafața minimă recomandată este 1 ha, iar rentabilitatea crește cu cât plantația e mai mare. PH-ul solului trebuie să fie 5,1-8,9, iar pânza freatică, mai jos de 2 m. În primele șase luni se fac tratamente împotriva dăunătorilor și pentru definirea coroanei, iar apoi prima tăiere, după care din cei 4-5 lăstari rămâne cel mai bine dezvoltat. Cea dintâi recoltare se efectuează la 3-4 ani. 

Venit dintr-un hectar: 99.000 de euro 

  • Anul 4 de la plantare 24.000 euro
  • Anul 7 de la plantare 30.000 euro
  • Anul 10 de la plantare 36.000 euro
  • Anul 10, rădăcini extrase  9.000 euro

 

Sursa: Paulownia GreenE

Comenteaza