Creştere economică de 6% în trimestrul 2 din 2016, potrivit BNR

Creştere economică de 6% în trimestrul 2 din 2016, potrivit BNR
BNR consideră că avansul economic a intervenit pe fondul creşterii consumului şi investiţiilor.

"Creşterea economică a fost peste aşteptări în trimestrul II 2016 (6 la sută), ca urmare a expansiunii consumului populaţiei şi a investiţiilor, cu impact asupra deficitului de cont current", se arată în comunicatul Băncii Naţionale.

Exportul net şi-a sporit astfel contribuţia negativă la dinamica anuală a PIB. Din perspectiva ofertei, sectorul serviciilor îşi menţine contribuţia determinantă la intensificarea activităţii economice.

Pe ansamblul trimestrului II 2016, dinamica anuală a costurilor salariale unitare din industrie s-a menţinut la nivelul ridicat din trimestrul anterior, în condiţiile în care accentuarea ritmului de creştere a câştigurilor salariale a fost compensată de ameliorarea dinamicii productivităţii muncii.

"Condiţiile monetare reale şi-au păstrat caracterul stimulativ, susţinând evoluţia favorabilă a creditului acordat sectorului privat, inclusiv din perspectiva structurii pe monede", menţionează comunicatul BNR.

Rata anuală de creştere a creditului în monedă naţională s-a situat în luna august la 14,5 la sută în termeni reali, în timp ce dinamica anuală a componentei în valută a rămas puternic negativă (-12,9 la sută).

Pe acest fond, ponderea în total a creditului în lei a crescut la 55,9 la sută , faţă de un nivel minim de 34,6 la sută în luna mai 2012. Aceste evoluţii certifică îmbunătăţirea transmisiei politicii monetare, contribuind totodată la atenuarea riscurilor la adresa stabilităţii financiare.

 

Etichete
Comenteaza