Criza creşte afacerile de leasing de personal

Criza creşte afacerile de leasing de personal
Starea economiei îi determină pe foştii angajaţi să se orienteze spre piaţa leasingului de personal, unde pot lucra câteva luni pentru un angajator, după care pentru altul, în funcţie de comenzi.

Numărul de persoane care adoptă acest sistem a crescut cu 143% în primul trimestru al acestui an faţă de trimestrul I al anului trecut, relevă un studiu al companiei de profil Trenkwalder – Sobis, care are un centru de activitate şi în Cluj. Creşterea se datorează “apetenţei angajatorilor faţă de acest sistem”, potrivit lui Eugen Secmerean, responsabilul de relaţii publice al companiei.

 

Compania de recrutare Sales Consulting are o divizie de leasing de personal, iar directorul Ovidiu Vîlceanu spune că cererea a crescut “cu peste 100%, şi asta din doar doi sau trei clienţi, pentru că nu e activitatea noastră de bază”. în ce priveşte piaţa, Vîlceanu precizează că “e clară” creşterea numărului de persoane care folosesc acest sistem.

 

 “Se constată creşterea cererii. Această formă de angajare a crescut cu peste 50% în ultimul an, din cauza incertitudinii dezvoltării economice”, a spus el. Creşterea e determinată şi de comenzile ferme, dar pe perioadă determinată, “şi atunci preferi leasingul de personal în locul angajării temporare”, dar şi din cauza scăderii salariilor de pe piaţă, “şi atunci angajezi în leasing, iar aceştia nu sunt angajaţii tăi (ci ai firmei de leasing de personal - n. red.)”, a explicat Vîlceanu.

între firmele care folosesc acest sistem se află şi Nokia România, (foto) pentru fabrica de telefoane mobile de la Jucu. “Toate fabricile Nokia din lume folosesc acest sistem”, explică purtătorul de cuvânt al Nokia, Monica Alb, referitor la leasingul de personal. Ea nu a precizat însă care este numărul clujenilor care lucrează în regim de leasing pentru Nokia.

 

“Explicaţia rezidă în faptul că angajatorii din mediul privat sunt deosebit de prudenţi şi preferă să evite riscurile susţinerii din fonduri proprii a fondului de salarii în caz de discontinuitate a comenzilor. Leasingul de personal elimină practic, pe termen mediu şi lung, presiunea asupra angajatorului, în sensul că permite angajarea de personal atât cât are comenzi. Pe de altă parte, contractele pe termen scurt le permit să schimbe în maxim trei luni un angajat care nu performează”, a explicat Bogdan Florea, directorul general al Trenkwalder Sobis.

 

Comenteaza