CRIZA ENERGETICĂ: Comisia Europeană pregăteşte o "reformă structurală a pieţei energiei electrice"

CRIZA ENERGETICĂ: Comisia Europeană pregăteşte o "reformă structurală a pieţei energiei electrice"
| Foto: mediafax-foto-abacapress-hepta

Preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen solicită o „intervenție de urgență” pe piața de energie electrică, în criza energetică cu care se confruntă ţările Uniunii. 

Agravarea crizei energetice care asediază Europa a scos la iveală „limitările” pieței de energie electrică și necesită o „intervenție de urgență” pentru a reduce prețurile în creștere, a spus Ursula von der Leyen.

„Prețurile vertiginoase ale energiei electrice expun acum, din diferite motive, limitările actuale ale designului pieței noastre de energie electrică”, a declarat luni președintele Comisiei Europene, în timp ce s-a adresat Forumului Strategic de la Bled din Slovenia, a transmis euronews.com.

„[Piața] a fost dezvoltată în circumstanțe complet diferite și în scopuri complet diferite. Nu mai este potrivită scopului. De aceea noi, Comisia, lucrăm acum la o intervenție de urgență și la o reformă structurală a pieței de energie electrică. Avem nevoie de un nou model de piață pentru energie electrică care să funcționeze cu adevărat și să ne readucă la echilibru.

Deoarece majoritatea țărilor UE se bazează în continuare pe combustibilii fosili pentru a-și satisface toate cererile de energie, prețul final al electricității este adesea stabilit de prețul gazului. Dacă gazul devine mai scump, facturile la electricitate cresc inevitabil, chiar dacă sursele curate, mai ieftine contribuie și ele la furnizarea totală de energie”, a declarat Ursula von der Leyen. 

Între timp, România importă energie electrică la cele mai mari preţuri din istorie. 

Comenteaza