Criza facturilor la energie va aduce prețuri aberante la legume: 30 de lei un kilogram de roșii

Criza facturilor la energie va aduce prețuri aberante la legume: 30 de lei un kilogram de roșii
| Foto: agrointel.ro

Energia scumpă se va simţi și în preţurile legumelor care se coc acum în solarii. Vor creşte considerabil, spun producătorii, care au plătit în ultimele luni facturi duble.

Un kilogram de roșii ar putea ajunge la 30 de lei, unul de castraveți s-ar putea vinde cu 8 lei, iar o legătură de ridichi ar urma să coste 6 lei, potrivit estimărilor producătorilor de legume timpurii care acum se coc în solarii încălzite. 

Cheltuielile producătorilor de legume au explodat în acest an. Energia electrică și prețul lemnelor și al gazului folosit la încălzirea spațiilor protejate fac ca roșiile, castraveții, salata verde sau varza să se scumpească.  

Fermierii estimează că primele roșii românești ar putea costa și dublu față de anul trecut, de la 15-20 de lei kilogramul, la cel puțin 30 de lei. Kilogramul de castraveți ar putea costa 8 lei, iar pentru o legătură de ridichi am putea plăti chiar și 6 lei, arată o analiză digi24.ro.  

Cât ar putea costa legumele timpurii:
roșii - 30 lei/kg
castraveți - 8 lei/kg
salată verde - 6 lei/bucată
ridichi - 6 lei/legătură
varză - 3 lei/bucată

Unii fermieri au amânat cultivarea ca să plătească mai puțin pentru încălzire, astfel că vor fi mai puține legume pe piață. Producătorii de solarii și sere ocupă o suprafață de 4.500 de hectare. Consumatorii resimt scumpirile și spun că singura soluție este să cumpere doar strictul necesar.

Comenteaza