Criza îi ţine departe de Cluj pe marii investitori

Criza îi ţine departe de Cluj pe marii investitori
Dezvoltarea parcurilor industriale este blocată de interesul redus al guvernului şi de lipsa de finanţare din partea băncilor, susţin specialiştii.

 Până spre mijlocul anului viitor nimeni nu se mai aşteaptă la venirea vreunui nume mare la Cluj, conform conducerii Tetarom, administrator al parcurilor industriale publice din judeţ. Criza economică prin care trece România îi ţine departe de facilităţile industriale de aici pe investitorii străini.

 

Parcurile industriale ale Clujului trec prin aceeaşi criză ce caracterizează  întreaga economie românească. Deşi acestea rămân deschise şi gata să ofere o mulţime de facilităţi firmelor interesate, prea puţine companii au forţa să se extindă. “Interesul companiilor de pe plan local este destul de mare. Din păcate, situaţia prin care trec firmele este extrem de dificilă. Au fost societăţi care nu au putut participa la întâlnirea organizată de noi fiindcă nu au bani de deplasări”, a declarat Viorel Găvrea, directorul Tetarom Cluj.

 

Şansele în privinţa sosirii de noi investitori străini sunt minime până spre mijlocul anului viitor. “Situaţia este extrem de dificilă şi foarte greu poţi să mai convingi pe cineva din afară să investească în România. Din această cauză susţinem proiectul Tetarom IV, ca să fim pregătiţi peste doi ani, când va trece această criză”, mai spune Găvrea.

 

Puţinii investitori care ar fi putut veni sunt alungaţi de probleme administrative. “La Tetarom IV am ajuns într-o fază avansată. Am realizat proiectele, planurile detaliate. Din punct de vedere logistic, amplasarea în comuna Feleacu ar fi fost perfectă. în iunie ar fi urmat să vină mari firme de logistică din Olanda să vadă terenul, dar discuţiile cu primăria, ce vrea să dezvolte singură parcul, au blocat proiectul. Nu îi mai putem chema pe acei oameni”, a declarat directorul Tetarom.

 

 în opinia economiştilor prezenţi la seminarul organizat de Tetarom pe problematica infrastructurii de afaceri, guvernul a uitat de aceste parcuri industriale. “în concepţia mea, parcurile industriale pot fi un instrument de relansare economică. Este posibil ca în lunile următoare de aici să apară semnele relansării. Parcurile industriale nu sunt sprijinite suficient de legi, de bănci şi sunt uitate de guvern. La nivel naţional ele nu joacă rolul pe care ar trebui să îl aibă tocmai din lipsa de interes a statului”, a declarat Mircea Coşea, preşedinte al Fundaţiei pentru Studii de Prognoză şi Strategie Economică (FSPSE).

 

Un sprijin mai consistent din partea guvernului solicită oamenii de afaceri. “Treaba merge prost, serviciile, şi mai prost. Au scăzut şi importurile, şi exporturile. Sugestia noastră ar fi ca statul să îi sprijine pe cei care produc să creeze locuri de muncă. Parcurile industriale sunt o soluţie. Ele oferă o mulţime de facilităţi importante pentru firme”, a declarat Emil Prunean, director al companiei EGH Import-Export.

 

Cu toate că nu se întrevăd noi investitori în perioada următoare, reprezentanţii Tetarom speră în dezvoltarea celor existenţi. “Nokia va ajunge în curând la 4.000 de angajaţi, iar Emerson se apropie de 1.000. Vor evolua foarte mult lucrurile la Emerson. Centrul de Engineering, care acum are un etaj, va avea patru. Ei au pornit încetişor, dar acum sunt în plină dezvoltare şi în doi ani vor ajunge la capacitate maximă”, a subliniat Găvrea.

 

“Oricum intram în criză”

 

“Chiar dacă nu ar fi existat criza internaţională, România ar fi intrat oricum în criză. La noi exista deja o criză structurală, una de fond, iar principala noastră problemă este că depindem 85% de importuri. Măsurile adoptate de guvern sunt numai de urgenţă. Reducerea pensiilor nu poate fi păstrată mai mult de trei luni. După octombrie vom avea o scădere importantă a consumului, o creştere a creditelor neperformante, un blocaj în sistemul sanitar”, susţine preşedintele FSPSE.

 

Comenteaza