Criza întârzie spitalele private ale Clujului

Criza întârzie spitalele private ale Clujului
Proiectul Pelican Cluj, de 50 de milioane de euro, anunţat pentru acest an, devine operaţional din 2013. Echipa de specialişti va număra 200 de medici.

O parte dintre specialiştii care vor asigura servicii medicale în spitalul de la Cluj vor fi români plecaţi să muncească în afara ţării, susţine conducerea Pelican. Alături de complexul gândit în spaţiul destinat iniţial centrului de afaceri din Tetarom I, spitalul de pe Calea Turzii este cealaltă investiţie medicală privată de mari dimensiuni anunţată recent la Cluj.

Orădenii de la Pelican au demarat în primăvara anului trecut lucrările la un spital de opt etaje şi 330 de paturi, de pe Calea Turzii. Conducerea Pelican a anunţat că lucrările ar trebui finalizate într-un an (respectiv mai 2012), perioadă la care se adaugă încă două luni necesare dotărilor. Pe final de an lucrările nu sunt încheiate, dar termenul pentru punerea în funcţiune a noului spital este prima jumătate din 2013. "Sperăm ca unitatea să fie operaţională în primăvară sau în vară. Se lucrează şi se va lucra şi în lunile următoare. Mergem înainte cu proiectul, la fel şi cu procesul pentru găsirea celor mai bune soluţii pentru echipa de medici", a menţionat Ovidiu Cacuci, director general al Pelican.

Unitatea de la Cluj, care va fi de aproape patru ori mai mare decât cea operată în Oradea, va avea nevoie de cel puţin 200 de medici, susţine conducerea Pelican. Aceştia vor veni din Cluj, din alte oraşe, din mediul universitar, din ţară, dar şi din afara acesteia. "Există deja oameni, am început să căutăm, avem foarte multe CV-uri şi din străinătate, sunt foşti colegi de-ai noştri care doresc să se întoarcă în ţară, în condiţii bune de lucru şi dacă sunt plătiţi corespunzător. Unii sunt plecaţi de 10-15 ani, dar sunt interesaţi să se întoarcă aici sau să colaboreze cu noi. Lucrurile se mişcă acum mult mai repede, Clujul are aeroport internaţional, există diverse posibilităţi de colaborare cu specialişti care lucrează în străinătate. Sunt profesori, plecaţi din Cluj, care au clinicile lor în Germania, dar sunt interesaţi să colaboreze, există oameni specializaţi în domenii unde noi nu avem atât de multă experienţă", a explicat Cacuci.

Acesta nu a precizat nivelul sumelor investite până la acest stadiu de lucrări şi nici în ce modalitate vor fi asigurate resursele necesare pentru punerea în funcţiune a unităţii. "Din moment ce continuăm proiectul înseamnă că totul e în regulă. Ducem mai departe acest proiect", menţionat Cacuci. Spitalul va avea 330 de paturi, fiind parte a grupului Pelican, furnizor privat de servicii medicale din Oradea. Investiţia a fost anunţată la 50 de milioane de euro. Dezvoltatorul Globe Group a demarat înainte de izbucnirea crizei imobiliare procesul de avizare pentru un centru de afaceri, la aceeaşi adresă, obţinând şi autorizaţia de construire. Terenul de 10.000 mp, destinat celui mai mare proiect cu destinaţie principală de birouri la Cluj, a fost vândut către Pelican, care a anunţat anul trecut planurile privind investiţia pentru noul spital.

Cealaltă unitate medicală de mari dimensiuni anunţată în ultimii ani la Cluj ar fi trebuit să fie operaţională în acest final de an. Nici acest proiect nu a respectat însă termenele anunţate iniţial. Dezvoltatorii clădirii Global Plaza din parcul industrial public Tetarom I, asociaţii CBC Development Design, au decis să realizeze un complex medical în imobilul ridicat cu destinaţia de centru de afaceri. Imobilul din Tetarom I este deja ridicat, dar asociaţii CBC au decis, după începerea construcţiei, să schimbe destinaţia gândită iniţial şi să renunţe la centrul de afaceri. Potrivit acestora, 20-30% din investiţie, respectiv clădirea, a fost realizată de CBC. Conform planurilor anunţate cu ocazia lansării proiectului CBC, Global Plaza urma să fie un centru de afaceri (hotel Ramada, săli de conferinţe, birouri, spaţii comerciale şi de servicii) care să deservească parcul industrial.

 

50.000.000 de euro este investiţia în noul obiectiv medical al grupului medical.

 

Comenteaza