Criza medicamentelor. Dragoș Damian, Terapia Cluj: „UE des­cu­rajează producătorii români să înregistreze medi­camente ieftine”

Criza medicamentelor. Dragoș Damian, Terapia Cluj: „UE des­cu­rajează producătorii români să înregistreze medi­camente ieftine”

CEO-ul Terapia Cluj, Dragoș Damian, explică principalii factori care duc la o lipsă de medicamente pe piața din România.

Lipsa de medicamente de pe piaţa locală, cu cel mai recent vârf în plin sezon rece, în ianuarie 2023, este determinată de mai mulţi factori care ţin de regle­men­tări, dar şi de practici din piaţă sau de stocurile create de pacienţi din teama de a nu mai găsi produse. Dragoş Damian, CEO al Terapia Cluj şi preşedintele Patronatului producăto­rilor de medicamente (PRIMER) a expus principalele proble­me care stau la baza dispariţiei medi­camentelor din ţară.

„O problemă este închiderea tuturor fabricilor de substanţe active şi excipienţi din ţară şi un deficit de fabrici care produc cele mai elementare materiale de ambalare, astfel încât toate materiile prime şi majoritatea materialelor se aduc din import”, afirmă Dragos Damian, potrivit ZF.

Damian, Terapia Cluj: „UE descurajează producătorii români să înregistreze medi­camente ieftine”

Acesta mai afirmă faptul că Uniunea European mai mult încurcă producătorii români, deoarece îî descurajează să importe, dar mai ales să înregistreze medicamente ieftine.

„O problemă veche, nerezolvată este cel mai mic preţ din UE care des­cu­rajează producătorii nu numai să mai aducă medicamente în ţară, ci chiar mai grav, să înregistreze medi­camente noi în România, în special medicamentele ieftine, sub 25 de lei“, mai spune Dragoş Damian.

În plus, taxa clawback, care este plătită la preţul de raft include şi adaosurile comerciale. Acesta este un alt mo­tiv pentru care medicamentele din Ro­mânia se găsesc greu în anumite perioade. Alături de taxele plătite, inclusiv accesul pe canalele de retail este condiţionat de discount-uri cerute companiilor care pun medicamente pe piaţă.
 

 

Comenteaza