Cum fură comercianţii din buzunarul clienţilor, în perioada reducerilor: amenzi de 1,3 milioane

Cum fură comercianţii din buzunarul clienţilor, în perioada reducerilor: amenzi de 1,3 milioane
Protecţia Consumatorilor a verificat soldările din magazine în toată ţara şi arată cum furau comercianţii de la consumatori, prin reduceri nereale şi ilegale.

„Modalitatea de prezentare a prețurilor produselor inducea în eroare consumatorii sugerând o reducere de preț mult mai mare decât cea existentă în fapt", spun comisarii de la Protecţia Consumatorului. „Prețul redus nu era raportat la cel mai scăzut preț practicat în magazine în perioadă ultimelor 30 de zile înainte de data aplicării reducerii, ci era raportat la prețul inițial al produselor, ceea ce este illegal, deși mai existaseră reduceri de preț(confirmat și de existența etichetelor de lipite unele peste altele)".
În plus, într-un magazin era afişată o ofertă promoțională: "Totul la 50% preţ". „Din verificările efectuate la produsele aflate pe standurile semnalizate s-a constatat că pentru majoritatea dintre acestea, informația privind reducerea de 50% din preț care era prezentată ca un avantaj pentru consumatori nu era reală, reducerea reprezentând doar un procent de 20-30%", spun comisarii.


În plus, arată aceştia, în alte magazine existau produse pe a căror etichete existau două prețuri, fără ca prețul vechi să fie barat, ceea ce crea confuzie. Un alt magazin făcea reducerile de prețuri la casa de marcat fără a menționa pe etichetă prețul final redus, ci doar pe cel din care se făcea reducerea, consumatorii luând la cunoștință despre prețul efectiv în momentul achiziționării produselor. Alți operatori economici făceau reduceri succesive de prețuri, fără că prețul final înscris pe etichete să fie redus din cel mai mic preț practicat pentru aceleași produse în ultimele 30 de zile. În alte magazine existau produse cu preț integral la standurile cu produse comercializate la preț redus.

Controlul a avut loc între 24 ianuarie şi 7 februarie, dar rezultatele acestuia au fost anunţate doar azi. Au fost verificaţi aproape 1.000 de operatori economici din toată ţara - şi la peste 600 dintre aceştia au fost constatate abateri de la lege. Rezultatul controlului - 712 sancţiuni, din care 437 amenzi, în valoare de 1,365 milioane lei.

Comenteaza